Rázná diplomatka Vicenová nastupuje v unii

03.01.2008
HN.IHNED.CZ

Jan Kohout, český velvyslanec při Evropské unii, za sebou včera naposled zavřel bruselské dveře. Zkušeného diplomata v tomto důležitém diplomatickém úřadě v pondělí nahradí Milena Vicenová, kterou ministru zahraničí Schwarzenbergovi dohodil Úřad vlády.

Vicenová se bude muset zorientovat v bruselských kruzích. Má na to do českého předsednictví unii přesně rok. Při sžívání se s Bruselem se však Vicenová bude muset obejít bez zkušeností a rad Jana Kohouta. Ten hned od zítřka nastupuje do Černínského paláce jako náměstek ministra Schwarzenberga.

A podle jeho agendy to nevypadá, že by se měl nástupkyni do práce příliš míchat nebo se s ní dělit o své bruselské zkušenosti a kontakty. Kohout bude pracovat ve státních službách, avšak bude pomáhat rozvojovému světu.

„Jan Kohout je od dnešního dne jmenovaný jako náměstek pro rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc,“ sdělila včera mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

Na starosti teď podle mluvčí bude mít taky právně-konzulární záležitosti, které převezme po bývalém náměstku Jaroslavu Baštovi.

Bašta od podzimu šéfuje velvyslanectví na Ukrajině. S Kohoutem ho spojuje „oranžová“ stranická knížka. Příslušnost k ČSSD byla na druhou stranu hlavním důvodem, proč se premiérovi Mirku Topolánkovi a vicepremiérovi pro evropské záležitosti Alexandru Vondrovi (oba ODS) už v hlavním městě unie Kohout nehodil.

„Brusel jsem navštívila od jmenování dvakrát, ještě ve funkci na ministerstvu pro místní rozvoj. S panem Kohoutem jsme se setkali, naše vztahy jsou korektní,“ tvrdí Milena Vicenová, které opozice vyčítá její příliš malé zkušenosti z diplomaticie.

Během tří měsíců před nástupem na nejobtížnější diplomatický post si podle svých slov načetla literaturu, studovala protokol, setkávala se s odborníky z ministerstva, politiky i velvyslanci evropských zemí v Praze, zvlášť s partnery ze Švédska a Francie, s nimiž Česko předsednictví připravuje.

„Nechci velvyslankyni soudit předem, ale co vím od lidí, kteří ji znají z působení na ministerstvu zemědělství, je výborná a neústupná vyjednavačka. Její slabé místo však je, že nemá neformální kontakty,“ říká předseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Vicenová se vůči výtkám opozice brání svým životopisem.

„Mám řadu kontaktů v Evropské komisi, znám kolegy na sekretariátu rady a další lidi,“ říká Vicenová, která si jméno udělala na čerpání evropských fondů, ještě před vstupem Česka do unie.

S bruselskými diplomaty se ale setká až po nástupu do funkce.

Vicenová si Topolánkovu důvěru získala už v roce 2006, kdy ji jmenoval do čela ministerstva zemědělství své první vlády. Je nestranička, ovládá čtyři jazyky.

„Pro nás je důležité i to, že je to statečná žena, což prokázala při exekuci firmy Setuza,“ říká Vondrův náměstek Marek Mora.

Autor: Tereza Nosálková

Sdílet tento příspěvek