Průlom kolem amerických víz přijde v únoru, věří Vondra

08.01.2008
HN.IHNED.CZ

Češi by od příštího roku měli jezdit do Ameriky bez víz. Jasné gesto se čeká už v únoru, až Mirek Topolánek pojede jednat do Bílého domu o radaru.

„Když jsem v listopadu dojednával premiérovu návštěvu, mluvili jsme o tom, že by bylo dobré, kdyby prezident George Bush osobně u této příležitosti nějaký signál udělal,“ řekl včera HN vicepremiér Alexandr Vondra (ODS). Bezvízové cestování podle něj sice nepřichází v úvahu hned na jaře, ale rok 2009 vidí reálně. „Domácí úkoly máme my i Američané, a ti mě ubezpečili, že pro to udělají vše. Věřím, že za rok to tak bude,“ dodal Vondra.

Topolánek jede koncem února jednat s Bushem o radaru a zrušení víz je vysoko mezi českými „spojeneckými“ požadavky. Na tom se Češi shodnou s Poláky, kteří by na svém území měli mít protiraketové silo.

Nová polská vláda ale zaujala k americké základně chladnější postoj než předchozí administrativa. „Otázku protiraketového štítu bychom určitě neměli uspěchat. Štít je zamýšlen jako obrana USA, ne Polska,“ řekl v týdeníku Newsweek polský premiér Donald Tusk. Nové polské postoje přijede ve čtvrtek Tusk probrat s Topolánkem do Prahy.

Poláci ale podle Vondry jen šroubují svou cenu nahoru. „Nemyslím si, že by se Poláci otočili k projektu zády. V rámci vyjednávání budou ale bojovat o co nejvýhodnější řešení,“ vysvětluje si polský postoj Vondra. Polsko se také snaží lépe balancovat mezi napjatými vztahy USA a Ruska. Tusk letí jednat do Ameriky už v lednu, tedy ještě před Topolánkem.

Autor: Tereza Nosálková, Martin Ehl

Sdílet tento příspěvek