Opozice blokuje unijní smlouvu

30.01.2008
HN.IHNED.CZ

/Od naší zpravodajky/

Slovenská opozice se vzbouřila. Tvrdí, že premiér Robert Fico a jeho vládní koalice přímo ohrožují demokracii v zemi. Odmítá proto v parlamentu hlasovat o reformní smlouvě Evropské unie a žádá vládu, aby stáhla novelu tiskového zákona.

Ten podle opozičních stran přímo ohrožuje svobodu slova. Zákon kritizovala i OBSE. Neúčast opozice znemožní ratifikaci Lisabonské smlouvy, protože vládní koalice nedisponuje potřebnou ústavní většinou.

Fico neustoupil opozici

Premiér Fico požadavek na stažení tiskového zákona už v pondělí kategoricky odmítl a opoziční strany označil za vyděrače. Jejich postup podle něho svědčí o tom, že opozice je demoralizovaná, bez témat a v koutě.

Slováky si podle jeho slov při svém politikaření prý bere jako rukojmí. „Jen chorá politická mysl může přijít s nápadem vydírat,“ prohlásil s tím, že odmítnutí ratifikace je krokem k totální izolaci Slovenska. Za odsouzeníhodný označil postup opozice i prezident Ivan Gašparovič.

Premiérovy výtky pobouřily opozici ještě víc. Ačkoliv ještě včera ráno někteří její poslanci tvrdili, že se rozpravy nezúčastní, nakonec odpoledne v sále zůstali.

„Musí tu zaznít i naše názory,“ řekl František Mikloško. „Netvrdím, že spojovat tiskový zákon s hlasováním o evropské smlouvě je náležité. Arogance vládní koalice zašla tak daleko, že vás ani nenapadlo vyzvat opozici k jednání o tom, že je třeba smlouvu ratifikovat. Příliš brzy jste se opili mocí,“ řekl v rozpravě.

Stejně ostře vystoupil i expremiér Mikuláš Dzurinda. Prohlásil, že se koalici nepodaří zavřít opozici ústa. „My jsme neodmítli smlouvu, můžeme o ní jednat kdykoliv. Ovšem až vrátíte demokracii na Slovensku tam, kde by měla být. Vzepřeli jsme se diktátu. Nemáme příliš možností, jak upozornit na to, co se tu děje.“ Zopakoval, že opozice nemůže nečinně přihlížet tomu, jak ji premiér kriminalizuje, jak lustruje novináře a dokonce se snaží určit jak a kdo může psát.

Ostré výměny názorů se v parlamentní rozpravě zúčastnil i premiér Fico. Prohlásil, že pokud on byl v opozici, nikdy se nesnížil k tomu, aby při projednávání evropských témat koalici vydíral. „V tom je mezi námi velký rozdíl,“ konstatoval.

Bývalý ministr zahraničí Eduard Kukan navrhl několik možností, jak situaci řešit.

Stejně jako ostatní opoziční poslanci i on tvrdil, že smlouva ohrožena není. „Můžeme přerušit schůzi a jednat o ratifikaci, když bude vytvořena příznivější a demokratická atmosféra,“ řekl.

Schůze byla včera přerušena. Ratifikace by měla proběhnout do konce letošního roku.

Slovinsko bez problémů

Na rozdíl od slovenských poslanců Slovinsko včera jako druhá z 27 členských zemí Evropské unie schválilo novou smlouvu o reformách institucí EU.

To, že Slovinsko, které nyní do června EU předsedá, smlouvu bez problémů ratifikovalo, není překvapením. Jak koaliční strany ve vládě premiéra Janeze Janši, tak opozice dokument předem podpořily.

Autor: Renata Havranová

Sdílet tento příspěvek