Cestovat do Evropy? Jen s otisky prstů

13.02.2008
HN.IHNED.CZ

Otisky svých ukazováků budou muset možná už příští rok věnovat Evropské unii všichni lidé, kteří si přijedou vyfotit evropské památky.

Bruselští úředníci dnes zveřejní kontroverzní plány na vybudování obrovské databáze biometrických dat desítek milionů cizinců. Přispívat do ní budou muset povinně všichni, kteří přijedou za prací nebo za zábavou do jakékoli ze 27 zemí Evropské unie. A pak ještě jednou, když z unie budou odjíždět.

Podrobnosti návrhu, o kterém včera informoval americký deník Washington Post, zatím nejsou známy. Začít platit by ale mohl nejdříve za rok. Evropská komise bude muset o jeho prosazení svést urputnou bitvu. Daktyloskopický monitoring, který funguje už v USA a Japonsku, má řadu militantních odpůrců i uvnitř Evropského parlamentu, který bude o jeho zavedení spolurozhodovat.

Daň za Evropu bez hranic

Oba tábory na obhajobu nebo obžalobu přísnějších bezpečnostních pravidel používají tradiční argumenty. Obhájci tvrdí, že otisky jsou přiměřená daň za možnost cestovat bez hraničních kontrol po 24 zemích, které v současné době patří do schengenského prostoru. A je to také důležitá zbraň v boji proti terorismu, organizovanému zločinu a nelegální migraci.

Odpůrci mají podobně pádné argumenty. Podle nich snímání otisků prstů nebo případné fotografování zahraničních návštěvníků představuje nepřiměřený zásah do osobní svobody. Evropská komise navíc podle nich nemá dostatečně promyšlený systém toho, jak by se měla extrémně citlivá data uchovávat, což je vystavuje riziku možného zneužití.

Evropská unie už má podobnou databázi s daty uchazečů o azyl. Nové nařízení se sice nedotkne lidí ze zemí Evropské unie, ti jsou ale také čím dál víc pod biometrickým dozorem. Většina zemí postupně zavádí cestovní doklady obsahující biometrické informace ve formě otisků prstů a fotografií.

Pod lupu Američanů

A cestující Evropané jsou také pod podrobnou lupou amerických úřadů.

Evropská unie totiž už několik měsíců o každém leteckém pasažérovi, který míří do Spojených států, poskytuje svým americkým protějškům až devatenáct nejrůznějších údajů.

Američané teď rozčílili evropské diplomaty a politiky požadavkem na ještě víc informací.

Chtějí například i údaje o těch, kteří přes Spojené státy letí do střední Ameriky nebo do Karibiku. A nebo o lidech, kteří za bezpečnostní přepážky na letištích doprovázejí staré a nemocné lidi nebo děti.

Autor: (tva)

Sdílet tento příspěvek