Dějiny sjednocené Evropy

Dějiny sjednocené Evropy

Václav Veber
Nakladatel NLN 2009

Jádrem rozsáhlé historické monografie nazvané Dějiny sjednocené Evropy Václava Vebera je popis integračních snah v uplynulém století, zejména však po druhé světové válce, a také fungování EU a jejích institucí. Historií evropské myšlenky se však autor zabývá již od antiky.

ANOTACE

Myšlenka sjednocení Evropy je stará stejně jako evropská civilizace sama. Proto také kniha, která si vytkla za cíl zmapovat a popsat proces vedoucí ke vzniku federalistického evropského superstátu, začíná nutně antickým Řeckem a Římem, kde dnešní západokřesťanská civilizace vznikla.

Sněním o sjednocené Evropě bez válek se pak zabývali v průběhu minulých věků Dante, papeže Pius II., Erasmus Rotterdamský, Emmanuel Kant, Victor Hugo, ale palčivě aktuální se tato myšlenka stala zejména po obou světových válkách, jejichž příčina byla oprávněně shledávána v agresivním nacionalismu národních států.

A právě sjednocená Evropa se měla stát překážkou v jejich opakování, zároveň hospodářský a mocenský potenciál spojených evropských národů může být protiváhou globálních velmocí druhé poloviny 20. století, jako jsou USA, Rusko a v budoucnu bezpochyby i Čína či Indie.

Důležitou částí knihy je také popis jednotlivých orgánů a organizací vznikající Evropské unie jejich pravomoci a fungování, velká pozornost je věnována neustále se vyvíjejícímu a stále konfliktnímu dělení kompetencí mezi Unií a jednotlivými členskými státy.

Kniha je vybavena rozsáhlým obrazovým doprovodem, mnoha mapkami, schématy, grafy; závěrem též chronologickým přehledem, seznamem literatury a rejstříkem.

Václav Veber: Dějiny sjednocené Evropy, vydání druhé, 812 stran, vázaná vazba, NLN – Nakladatelství Lidové noviny 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality