Rusko se dohodlo s Ukrajinou na obnovení dodávek plynu

06.03.2008
HN.IHNED.CZ

Ruská společnost Gazprom obnoví plné dodávky zemního plynu na Ukrajinu.

Včera odpoledne se na tom podle agentury Bloomberg telefonicky dohodli ruský prezident Vladimir Putin a jeho kyjevský protějšek Viktor Juščenko.

Moskva začala omezovat dodávky strategického paliva od pondělka kvůli nesplacenému ukrajinskému dluhu. Tím byly ohroženy i dodávky ruského plynu, který proudí přes Ukrajinu dále do střední a západní Evropy.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková podle ruského serveru gazeta ru. oznámila, že se nyní sestavuje rusko-ukrajinský tým, který by měl v budoucnu řešit všechny sporné otázky kolem dodávek a následného tranzitu ruského plynu. Zároveň popřela, že by se Kyjev chystal „přiškrtit“ plyn proudící přes ukrajinské území západoevropským odběratelům.

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov oznámil, že Gazprom ukrajinským partnerům uhradil veškeré poplatky za tranzitní služby. „Námitky, které v této souvislosti měla ukrajinská firma Naftogaz, tak pozbyly na aktuálnosti,“ komentuje server gazeta..ru.

Naftogaz ještě v úterý upozornil, že může evropským spotřebitelům zaručit plynulé zásobování plynem jenom do té doby, dokud nebude postup Gazpromu ohrožovat energetickou bezpečnost Ukrajiny.

„Vyhrazujeme si právo přijmout v takovém případě odpovídající kroky,“ varovali Ukrajinci.

Rusko-ukrajinský plynový konflikt tak zatím skončil vítězstvím Ukrajiny, komentují ruská média.

Připomínají, že Gazprom v únoru požádal Ukrajinu, aby uhradila předchozí dluh ve výši půldruhé miliardy dolarů. Následně omezil partnerovi dodávky přibližně o čtvrtinu.

Společnost RWE Transgas, která zemní plyn z Ruska dováží, změnu v dodávkách do Česka ani v tranzitu dále do Evropy nezaznamenala. Podnik už dříve uváděl, že spor mezi oběma zeměmi se dodávek do Česka nedotkne.

„Pokud jde o nás, žádné další informace nám ukrajinská strana neposkytla. Pravidelně jsme v kontaktu a zatím nám bylo řečeno, že dodávky nebyly nijak zásadně omezeny,“ reagoval mluvčí komise.“Situaci pozorně sledujeme, je stejná jako v předchozích dnech. Dodávky do Česka odpovídají sjednanému množství,“ uvedl Pavel Grochál z RWE Transgas. Vzhledem k tomu, že EU je na dodávkách ruského plynu značně závislá, rusko-ukrajinský spor pozorně sleduje i Evropská komise.

Autor: (lav)

Sdílet tento příspěvek