Francouzská levice uštědřila pravici lekci

17.03.2008
HN.IHNED.CZ

Druhé kolo obecních a kantonálních voleb ve Francii využila levicová opozice, aby si napravila reputaci po loňských porážkách v souboji o prezidentský úřad a poslanecká křesla. Odhady výsledků zveřejněné včera večer potvrdily, že socialisté převezmou vládu v četných městech dosud ovládaných pravicí.

Bez ohledu na výsledky obecních kantonálních voleb dal prezident Nicolas Sarkozy najevo, že nechystá zásadní změny ve své vládní sestavě, i když je nechce přehlížet. „Až budou výsledky známy, tak si z nich všichni političtí předáci, včetně mne, vezmou poučení,“ prohlásil Sarkozy.

Už před prvním kolem v rozhovoru pro list Le Figaro řekl, že nepočítá se zásadními změnami ve vládě před koncem francouzského předsednictví v Evropské unii, které končí v prosinci letošního roku. Za rozhodující termín pro hodnocení svého prezidentství pokládá Sarkozy až rok 2012, kdy uzavře svůj pětiletý mandát.

Jeho premiér Francois Fillon, který vychází v průzkumech veřejného mínění značně lépe než prezident, zdůraznil, že vláda neustoupí od svých reformních plánů. Již ve čtvrtek zdůraznil: „Poučení, které jsem si z těchto voleb vzal, je, že potřebujeme urychlit rytmus našich reforem a ukázat, že splníme sliby, které jsem dali voličům.“ Jak Sarkozy, tak Fillon jsou odhodláni pokračovat ve svých plánech změnit zkostnatělé francouzské instituce, uvolnit ekonomiku a zmenšit počet zaměstnanců ve státních a veřejných službách.

Vysoké skóre premiérovy popularity, které o dvacet procent převyšuje hodnocení prezidenta podle agentury Reuters naznačuje, že voliči jsou nespokojeni především s Nicolasem Sarkozym kvůli jeho osobní prezentaci a turbulencím jeho soukromého života, ale ne s výkonem vlády jako celku.

Symbolický význam má pro levici zisk takových měst jako Toulouse, o starostovi Marseille, kde dosud vládla pravice a kde průzkumy oznamovaly souboj na ostří nože, rozhodne až sečtení všech hlasů. V hlavním městě Paříži mířil k obhajobě svého starostování socialista Bernard Delanoe, když pro levici hlasovaly většinově některé dříve tradičně pravicové obvody.

Ve druhém kole se volilo v těch obvodech, kde před týdnem nikdo z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Už před týdnem levice dobyla místo starosty v druhém největším městě, Lyonu. Naopak v Bordeaux zvítězil bývalý pravicový premiér Alain Juppé. Ve vypjatém souboji levice a pravice takřka úplně propadl loňský prezidentský kandidát středu Francois Bayrou a jeho formace MoDem.

Autor: (ač)

Sdílet tento příspěvek