Centrální banky hledají lék na krizi

25.03.2008
HN.IHNED.CZ

Politici a šéfové hlavních centrálních bank světa se od loňského srpna marně snaží obnovit důvěru na globálních kapitálových trzích. Všechny pokusy, včetně mnohamiliardových finančních injekcí, které měly povzbudit peněžní oběh, podle v neděli zveřejněné analýzy agentury Reuters selhaly.

Jinak by nepřišly k závažnému „úrazu“ významné banky nejen v USA, ale také v Německu, kde vláda dohlíží na záchranu banky IKB, a v Británii, kde byl znárodněn hypoteční ústav Northern Rock.

„Problémy na americkém trhu hypoték jsou přímým důsledkem toho, že tvůrci politiky během 90. let selhali. Nyní se schyluje k jejich akci, jež by měla situaci napravit,“ míní Paul Markowski, prezident newyorské poradenské firmy Global Research Partners.

Centrální banky dosud byly ochotny půjčovat proti zástavě cenných papírů krytých hypotékami. Jde o jeden z nejrychleji rostoucích segmentů světového kapitálového trhu, jehož hodnota již dosahuje 4,5 bilionu dolarů. O přímém odkupu těchto cenných papírů centrální banky dosud neuvažovaly. Britský list Financial Times v sobotu informoval, že experti z USA, eurozóny a Británie o takové možné akci nyní jednají. K řešení finančněúvěrové krize by tedy mohly posloužit veřejné peníze.

Americká centrální banka i Bank of England to ale popřely, Evropská centrální banka se pak odmítla vůbec vyjádřit. „Daňoví poplatníci by neměli platit za rizika komerčních bank,“ uvedla Bank of England ve svém prohlášení. Připustila nicméně, že se zvažují jiná, blíže nespecifikovaná opatření, která by měla přispět ke zklidnění kapitálových trhů.

K zásahu, který by si vyžádal nejenom veřejné, ale i soukromé peníze, se stále více kloní vláda v USA. Barney Frank, vlivný zákonodárce za Demokratickou stranu ve Sněmovně reprezentantů, požaduje, aby se federální rozpočet zaručil za závazky Američanů, kteří nejsou s to splácet hypotéku a nyní jim hrozí, že přijdou o střechu nad hlavou. Mělo by jít až o 300 miliard dolarů státních záruk, zahrnujících také refinancování starých dluhů za snesitelnějších podmínek.

Autor: (lav)

Sdílet tento příspěvek