Brusel tají tunelování poslaneckých fondů

07.04.2008
HN.IHNED.CZ

/Od naší zpravodajky/

Fiktivní zaměstnávání příbuzných, inkasování desítek tisíc eur na neexistující zaměstnance i podivná kouzla s daněmi. Evropským parlamentem už měsíc hýbá špatně tutlaný skandál.

Členům rodiny přilepšuje například téměř třetina britských zákonodárců, ale i někteří Češi. Nezávislá Jana Bobošíková zaměstnává jako poradce a asistenta svého muže Pavla, který je zároveň úspěšným podnikatelem ve sklářství. Asistentský tým poslance ODS Petra Duchoně vede jeho žena Vlasta.

Europoslanci odmítají zveřejnit interní audit, který odhaluje machinace poslanců s penězi, které dostávají na placení svých asistentů. Ročně na své pomocníky mohou inkasovat až 186 tisíc eur.

Někteří poslanci se teď snaží pochroumanou pověst parlamentu vylepšit návrhem, aby bylo napříště zakázáno zaměstnávat jako své asistenty rodinné příslušníky, což podle mnohých momentálně skýtá největší prostor pro manipulaci s penězi určenými pro administrativní pracovníky.

Zpráva parlamentního auditora, který zkoumal účty náhodně vybraných 176 poslanců z let 2004 až 2006, neobsahuje jména žádných provinilců. Výsledek kontroly ovšem detailně popisuje nepravosti, kterých se desítky z nich dopouštěly. Mluví se v ní o jednom ze zákonodárců, který inkasoval maximální částku na personál, přestože žádný nemá. Řada poslanců nedokáže nijak věrohodně doložit náklady, které si nechali proplatit. A auditorský tým má i podezření, že někteří zákonodárci vyplácejí svým asistentům extrémně vysoké odměny, ti jim z nich ale bokem musejí už mimo záznam kus vracet zpátky.

Zjištěními auditorů, kteří zprávu četli, se po upozornění britského poslance Chrise Daviese začal zabývat OLAF, evropský úřad pro boj proti podvodům. Davies odmítl podepsat dohodu o důvěrnosti, kterou vedení parlamentu nutilo podepsat všechny zákonodárce z výboru pro kontrolu rozpočtu, již zprávu četli. „Jde o ostudné zneužívání systému náhrad. Když jsem to začal číst, jen jsem se smál, ale pak jsem dostal strašný vztek,“ řekl Davies.

Další podrobnosti auditu zveřejnil holandský poslanec Paul van Buitenen, bývalý zaměstnanec Evropské komise, jehož veřejné svědectví o machinacích uvnitř komise před několika lety srazilo vaz komisi vedené Jacquesem Santerem. „Je to šokující čtení,“ řekl van Buiten.

Výdaje na pomocníky zákonodárců tvoří deset procent každoročního parlamentního rozpočtu, tedy kolem sto dvaceti milionů eur. Nejsou ale jedinou náhradou, na kterou mají zákonodárci nárok. Poslanci pobírají plat ve stejné výši jako jejich kolegové v dolní komoře parlamentu v zemi, odkud pocházejí.

Kromě toho mají štědré diety ve dnech, kdy se účastní jednání v Bruselu nebo ve Štrasburku ve výši 279 eur, parlament jim proplácí i útratu za letenky. Dostávají příspěvek na chod kanceláře, telefonní účty, poštovné nebo počítačovou podporu až 47 352 ročně a dalších několik tisíc mohou dostat jako na příspěvek na pracovní cesty po světě.

Autor: Lucie Tvarůžková

Sdílet tento příspěvek