Bush přijede jednat s EU do Slovinska

07.04.2008
Americký prezident George Bush se s největší pravděpodobností zúčastní summitu vrcholných představitelů Evropské unie a USA ve slovinském Brdu.

Americký prezident George Bush, který právě ukončil svou cestu do Evropy, se na starý kontinent za dva měsíce vrátí. Ve dnech 9. a 10. června se má zúčastnit summitu vrcholných představitelů Evropské unie a USA, který se bude konat ve slovinském Brdu. Uvedl to o víkendu s odvoláním na slovinského ministra zahraničí lublaňský deník Delo. Další podrobnosti o návštěvě ministr z bezpečnostních důvodů nesdělil.

Slovinský ministr zahraničí Dimitrij Rupel má příští týden projednat ve Washingtonu program letošního jednání zástupců EU a Spojených států, které bude tvořit vrchol půlročního slovinského předsednictví EU. Účastí na jednání v Brdu se tak pro amerického prezidenta uzavře jakýsi pomyslný kruh. Na tomto místě se Bush, jenž na začátku příštího roku ve funkci skončí, v červnu 2001 poprvé setkal s ruským protějškem Vladimírem Putinem.

Podle deníku Delo bude Bushova návštěva Slovinska představovat velkou výzvu pro úřady, zajišťující prezidentovu bezpečnost. Očekávají se rozsáhlé protesty a není proto jisté, zda Bush během svého pobytu v Brdu navštíví i 30 kilometrů vzdálenou Lublaň.

čtk, oez

Sdílet tento příspěvek