Slováci by chtěli euro již od příštího roku

07.04.2008
Slovensko požádalo Evropskou komisi o hodnocení, zda se dostatečně připravilo na přijetí eura k 1. lednu příštího roku.

Slovenský ministr financí Ján Počiatek během neformální schůzky ministrů financí a hospodářství zemí EU ve slovinském Brdu prohlásil, že země v žádosti slíbila nová opatření tlumící inflaci, pokud budou pro přijetí evropské měny potřebné.

Počiatek, který je v případě slovenského přijetí eura v příštím roce optimistou, nevyloučil další revalvaci slovenské koruny. Pravděpodobnost, že země euro přijme podle svého nynějšího plánu, se podle ministra blíží 90 procentům. Pokud země euro přijme, stane se 16. členem eurozóny.

Požadavek Slovensko předalo koncem minulého týdne v Brdu zástupcům Evropské komise a Evropské centrální banky. Předáním dokumentů začal oficiální proces hodnocení. Země přijme euro v lednu příštího roku, pokud ji Evropská komise k tomu v květnu vyzve, lídři unie to v červnu schválí a ministři financí v červenci odsouhlasí.

Aby se země kvalifikovala, musí mít dluh a rozpočtový deficit v limitech EU, stabilní kurz měny, nízké úrokové sazby a trvale nízkou inflaci. Poslední požadavek je nyní nejnáročnější kvůli výraznému světovému růstu cen potravin a energií s ropou v čele. Podle Počiatka by také inflace Slovenska měla být v limitu.

Česká republika zatím termín přijetí jednotné evropské měny neurčila. Česko podle premiéra Mirka Topolánka přijme euro ve chvíli, kdy to bude výhodné pro ekonomiku a pro občany. Předtím je nutné provést řadu reforem, včetně penzijního a zdravotního sytému. Topolánek se tak vyjádřil na začátku tohoto měsíce; žádný možný termín přechodu na euro přitom neuvedl.
čtk, oez

Autor: čtk, oez

Sdílet tento příspěvek