Slováků, kteří se obávají eura, přibývá

09.04.2008
HN.IHNED.CZ

/Od naší zpravodajky/

Evropská komise spolu s Evropskou centrální bankou už v první polovině května zhodnotí, zda je Slovensko hodno stát se plnoprávným členem eurozóny. Závěr, který učiní v takzvané konvergenční zprávě, bude ale jen doporučením. Konečný verdikt je na ministrech hospodářství a financí členských zemí EU. Měl by padnout na přelomu června a července.

Slovenští ekonomové jsou naladěni optimisticky. Tvrdí, že šance jsou obrovské. Řada Slováků ale o výhodnosti společné měny pochybuje.

Spokojený je i premiér Robert Fico. „Očekáváme pozitivní rozhodnutí. Slovensko zatím plní veškerá kritéria, některá dokonce s velkou rezervou. Ať už se jedná o inflaci, o konsolidaci veřejných financí, výši veřejného dluhu nebo stabilitu úrokových sazeb a samotné měny,“ prohlásil Fico.

Vystrašení důchodci

Zatímco politici si mnou ruce, jak všechno probíhá hladce, stále více běžných Slováků má z přechodu na euro vážné obavy. Na rozdíl od loňských průzkumů veřejného mínění, kdy na otázku, zda jsou pro zavedení eura, odpovědělo kladně 70 procent dotázaných, v těch současných si je jisto už jen zhruba 40 procent lidí.

„Neumím si to se svým důchodem představit. Už teď se mi žije hodně těžko. Všechno je čím dál dražší. Prý má vajíčko stát jedno euro, a to je víc než 30 korun, nebo ne?“ pochybuje 75letá paní Tierpišová. Smutně dodává, že při svém zhruba sedmitisícovém důchodu už teď obrací každou korunu a při nákupech pečlivě počítá.

Na důchodce a další citlivé sociální skupiny se proto nejvíc zaměřuje zahájená vládní kampaň. „Nejen na ně, ale soustředíme se také na děti. Budeme vysvětlovat tento krok například ve školách,“ řekl HN zmocněnec pro přijetí eura Igor Barát. Vláda se dokonce obrátila na církev, aby s vysvětlováním situace kolem přijímání eura pomohla právě v případě starých lidí.

Důchodce uklidňuje i ministryně práce a sociálních věcí Viera Tomanová. „Počítáme s tím, že zvýšíme důchody. Mluvím o nejnižších důchodech. Pro ty, kteří by se ocitli v tíživé situaci, připravujeme státní vyrovnávací dávku, ale až v druhém pololetí příštího roku,“ slibuje. Nejdříve prý ale musí resort dokončit všechny analýzy případných dopadů.

O výhodnosti vstupu do eurozóny ovšem pochybují i mladší lidé. „Myslel jsem si, že před tím vláda nějak vyrovná nebo aspoň přiblíží platy těm, které lidé berou v zemích Evropské unie. Pokud to bude jen přepočet, budeme tu jako chudí příbuzní. Proč tam vlastně nevstupují i Češi? Asi vědí, co dělají! Koruna posiluje, a to má výhody. Přestávám tomu rozumět,“ uvažuje například 45letý řidič autobusu Jozef Kováčik.

Pomoc živnostníkům

Znepokojeni změnami jsou ale i malí živnostníci. Podnikatelé, kteří obchodují na evropských trzích, na euro netrpělivě čekají, protože doplácejí na posilující korunu. Ti, kteří se pohybují jen ve slovenském prostoru, ale netají obavy.

Viera Šmartová má malou kavárničku a vedle cukrárnu – sice pod jednou střechou, ale s oddělenými pokladnami. Tvrdí, že se jí investice do duálního oceňování, nových pokladen a programů rozhodně nevrátí. „Myslím si, že je to začátek konce. Už teď vycházím jen taktak. Musím to nějak vyřešit, ale zatím nevím, jak. Nemám se tu čím inspirovat,“ říká.

Situaci živnostníků zvažovalo i ministerstvo hospodářství. Nakonec se inspirovalo Slovinskem, kde se drobní podnikatelé do problémů s duálním oceňováním dostali.

Na světě je nyní změna vyhlášky. „Neznamená to, že by živnostníci nemuseli duálně oceňovat. Tato povinnost se nemění, ale ti, kteří zaměstnávají do pěti lidí, si mohou vybrat jednodušší systém,“ řekl HN Dárius Bošiak z tiskového oddělení resortu. „Na zboží nemusejí uvádět obě měny; do prvního ledna mohou mít cenovky jen v korunách, a to i v pokladnách. Na viditelném a nezměnitelném místě ale musí být umístěn ceník v eurech tak, aby si zákazníci mohli ceny okamžitě porovnat,“ vysvětlil.

Od léta budou na uváděny dvojí ceny například na telefonních účtech, bankovních výpisech či výplatních páskách. Zvykat si na počítání v evropské měně už pomáhají svým čtenářům i některé deníky. V článcích u všech peněžních údajů je v závorce uvedena i částka v eurech.

Vláda neustále zdůrazňuje, že chování obchodníků pohlídá. Má prý už připravenu celou řadu kroků, které mají zabránit zneužití procesu přijímání evropské měny.

Autor: Renata Havranová

Sdílet tento příspěvek