Bosna míří do EU

11.04.2008

Parlament Bosny a Hercegoviny schválil reformu policie, a otevřel tak cestu k EU.

Dolní komora parlamentu Bosny a Hercegoviny schválila těsně před půlnocí na dnešek dlouho diskutovaný zákon o reformě policie. Pokud ji odhlasuje i horní komora, což je považováno za formalitu, splní tím Bosna jednu z klíčových podmínek Evropské unie pro definitivní podpis stabilizační a asociační dohody, která je prvním krokem na cestě k budoucímu členství státu v unii.

Slovinské předsednictví EU také dnes oznámilo, že chce, aby obě strany podepsaly smlouvu tak rychle, jak jen to půjde. Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn nedávno uvedl, že v případě schválení reformy budou moci Sarajevo a Brusel přikročit k jejímu podpisu ještě v dubnu. Náležité plnění dohody pak otevře Bosně cestu k oficiální kandidatuře na členství v unii.

Právě chybějící policejní reforma až dosud představovala hlavní překážku, kvůli níž EU asociační dokument s Bosnou odkládala. Policejní reforma prošla v dolní komoře bosenského parlamentu velmi těsně, 22 hlasy proti 19 nesouhlasným. Horní komora by o ní měla rozhodovat v pondělí.

Jednání o reformě v Bosně bylo více než dva roky ve slepé uličce kvůli neslučitelným stanoviskům dvou největších etnik – Bosňanů a Srbů. Především Srbové trvali na zachování oddělených policejních složek a zablokovali tři předchozí návrhy reformního zákona.

Na základě schválené reformy má vzniknout sedm nových centrálních úřadů, které budou koordinovat práci policie, a v některých oblastech sloučí fungování policejních sborů obou dílčích republik. Reforma je dosti vágní a o tom, jak rozsáhlé pravomoci budou mít nové ústřední orgány nad lokálními jednotkami, se má rozhodnout do roka od schválení zákona.

Bosna je konfederativním státem, který tvoří muslimsko-chorvatská Federace Bosny a Hercegoviny a Republika srbská. Každá z těchto částí má své vrcholné orgány, nad nimiž stojí poměrně slabé společné instituce. Bosna vznikla na základě daytonské mírové dohody z roku 1995. Ta ukončila více než tři roky trvající konflikt na bosenském území, při němž přišlo podle odhadů o život okolo 100.000 lidí.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek