Češi mají na předsednictví EU vyzrát pivní tradicí

11.04.2008
HN.IHNED.CZ

Čeští úředníci se učí, jak „přežít“ blížící se předsednictví v EU. Stačit jim k tomu mají tři základní rady: Spěte, kdy můžete. Jezte, kdy můžete. A taky nepijte alkohol.

Podle ostřílených borců v oboru z Finska, kteří včera v Praze školili tiskové mluvčí českých ministrů, postačí splnit aspoň dva z předsednických „bobříků“. Zvlášť v zemi, kterou většina unie zná hlavně pro dobré pivo.

Na školení včera vyrazila většina tiskových mluvčích českých ministerstev. A na pražské Kampě v Lichtenštejnském paláci celkem pozorně naslouchali zkušenostem mluvčích z evropských zemí, kteří už dokázali, že umí zprostředkovat úspěšnou a také prý často spěšnou komunikaci během unijního předsednictví v uplynulých letech.

Pojďme to nezvorat

V atmosféře „mezi námi úředníky“ se včera o předsednictví mluvilo i jinou řečí než „eurospeakem“ a padaly i nebojácné výrazy, jako je „vždy připraven“.

„První předsednictví je možná trochu jako mít první dítě. To přece jen může vaše nezkušenost trochu odskákat,“ zahájila včera seminář Komunikace během předsednictví v EU Michaela Jelínková, mluvčí vicepremiéra Alexandra Vondry, který má přípravy českého předsednictví v prvním pololetí roku 2009 na starost. Tiskoví mluvčí hrají během předsednictví v EU důležitou roli. Šéfování unii totiž ani tak neznamená politickou moc jako spíše příležitost pro zemi se v Evropě ukázat: jako politicky vyspělá země, ale i jako neodolatelná turistická destinace. A právě to budou muset režírovat mluvčí, kteří už za rok touto dobou nebudou mluvit jen za svého ministra, ale za celou EU.

Z Bruselu do sauny

To, jak rychle, přesně a ochotně budou mluvčí poskytovat informace, nakonec mezi řádky oznámkují novináři ze světových médií. Novináře bruselské specialisty si proto každá země zve ještě před začátkem předsednictví na vzájemné oťukání. Sanna Kangasharjuová z tiskové sekce finské vlády včera v Praze vysvětlovala, že novinářům je třeba připravit zážitek, na který nezapomenou. Sama takový má. V roce 1999 Fini dopřáli bruselským novinářům pravou finskou saunu, k níž patří i pivo a klobásy. Uvolnění muži z Bruselu se pak bez zábran běhali zchladit do moře, aniž se zdržovali oblékáním plavek.

„Jedna z dam to komentovala slovy: bruselské tiskové konference už nikdy nebudou jako dřív. A podobný pocit vlastně v novinářích chcete zanechat,“ vyprávěla včera Kansagharjuová. Češi by pro takové setkání podle Finů mohli zohlednit třeba svou pivní tradici.

A na českých ministerstvech už se zážitky pro zahraniční novináře připravují. Například na ministerstvu životního prostředí plánují výlet pro žurnalisty, kteří přijedou na jarní ministerskou radu šéfů ekologických resortů. Podle mluvčího Jakuba Kašpara se zvažují místa jako Český kras nebo třeba vltavský kaňon s kvetoucími skalami.

Největší zájem o Česko prý bude ještě před zahájením předsednictví. A čeští mluvčí budou prý odpovídat i na velmi zvláštní dotazy. „V jednom e-mailu se nás také ptali, kde vlastně leží Finsko. A jestli si prý Finky holí podpaží. Udělali jsme rychlý průzkum mezi kolegyněmi a odpověděli,“ říká Kangasharjuová s tím, že důležitá je hlavně otevřenost.

Autor: Tereza Nosálková

Sdílet tento příspěvek