KSČM nepodpoří lisabonskou slouvu

11.04.2008
Komunističtí poslanci nebudou podporovat lisabonskou smlouvu. Požadují také, aby o jejím přijetí rozhodli občasné v referendu.

K tomuto závěru dospěl na dnešním zasedání výkonný výbor KSČM, řekl ČTK místopředseda Jiří Dolejš. Postoj komunistického vedení ke smlouvě Dolejš charakterizoval jako měkké ne. Stranickému vedení podle něj vadí především způsob jejího projednávání. Obsah dokumentu ale komunisté nepovažují za dramatický zlom proti současnému stavu. Nechceme podporovat něco, co nebylo dobře vyjednáno, dodal.

Také český parlament začal smlouvu projednávat. Již nyní je ale jasné, že s jejím schválením nebude mít vládní koalice problémy, protože ji zřejmě podpoří sociální demokraté. Vládní ODS však chce, aby před konečným rozhodnutím parlamentu Ústavní soud přezkoumal soulad mezi lisabonskou smlouvou a českým ústavním pořádkem. Vláda se sama na Ústavní soud obrátit nemůže, a tak o přezkoumání zřejmě požádá Senát. Horní komora o tom rozhodne na schůzi, která začne 23. dubna.

Komunisté jsou jediná strana, která chce, aby o smlouvě rozhodovali občané v referendu. V Evropské unii o smlouvě v referendu rozhodnou jenom Irové.

Lisabonská smlouva má zjednodušit fungování Evropské unie po jejím rozšíření z 15 na nynějších 27 členů. Ratifikovaly ji už parlamenty Maďarska, Slovinska, Malty, Francie, Bulharska, Polska, Rumunska, Rakouska, Slovenska a Polska.

Dokument podepsali představitelé členských zemí unie v Lisabonu loni v prosinci. Nahradit má podrobnější evropskou ústavu, která ztroskotala v roce 2005, když ji Francouzi a Nizozemci odmítli v referendu.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek