Independent: Blair zřejmě nebude šéfem Evropské rady

21.04.2008

Bývalý britský ministerský předseda Tony Blair je často neoficiálně zmiňován jako jeden z nejvážnějších kandidátů na vznikající post dlouhodobého šéfa Evropské rady. List Independent však jeho naděje zpochybnil.

Píše totiž, že Blairův nástupce v premiérském úřadě, Gordon Brown, uzavřel tajnou dohodu s německými a francouzskými zástupci, která vylučuje, že by Blair tuto prestižní a vlivnou pozici mohl získat. To ale neznamená, že se Blair nemůže objevit v jiné unijní funkci – podle listu má totiž zájem i o post celounijního ministra zahraničí (formální název zatím není určen).

Se vznikem obou funkcí počítá Lisabonská smlouva, která právě prochází ratifikačním procesem. Tento dokument by měl vstoupit v platnost počátkem příštího roku, tedy pokud jej nakonec schválí všechny členské země.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy v minulosti případnou Blairovu kandidaturu na dlouhodobého předsedu Evropské rady, který bude mimo jiné šéfovat vrcholným schůzkám státníků EU, podpořil. Brown zase ocenil, že Blair má kvality odpovídající nárokům na tento post. Avšak taková možnost se údajně příliš nelíbí německé kancléřce Angele Merkelové.

Kromě Tonyho Blaira se v souvislosti s obsazením zmíněné funkce hovořilo například o lucemburském premiérovi Jeanu-Claudu Junckerovi. V minulosti zazněla také jména odstupujícího irského premiéra Bertieho Aherna či šéfa dánského kabinetu Anderse-Fogha Rassmusena.

Nyní, zatímco Lisabonská smlouva pozvolna prochází ratifikačním procesem, se teprve začíná přesně vymezovat, jaké by měl mít šéf Evropské rady pravomoci, jaké složení bude mít jeho kabinet a kde bude jeho sídlo. Z českého pohledu bude velmi důležité vymezení pravomoci stálého předsedy pro vedení summitů. Česko se totiž postaví do čela sedmadvacítky právě v prvním půlroce příštího roku, tedy v době, kdy by měla smlouva a její ustanovení vstupovat do praxe. Vrcholným schůzkám dosud šéfoval zástupce předsednické země, nyní se však bude muset sladit s novým stálým šéfem rady.

Autor: oez, ctk

Sdílet tento příspěvek