Berlusconiho spojenci proti Schengenu

01.05.2008
Italská Liga severu chce revidovat schengenské dohody o volném pohybu osob.

Umberto Bossi, šéf italské pravicové Ligy severu, která patří ke koalici Silvia Berlusconiho, jež zvítězila v dubnových parlamentních volbách, požaduje revizi schengenských dohod o volném pohybu osob mezi 22 zeměmi Evropské unie včetně ČR. Informovala o tom dnes agentura ANSA.

Jsou zde věci, o nichž je třeba jednat. Posoudíme to s Robertem Maronim (člen Ligy severu, který se zřejmě stane ministrem vnitra), ale Schengen je třeba revidovat, protože takto nelze dál pokračovat, prohlásil Bossi v Poslanecké sněmovně. Bližší podrobnosti neuvedl.

Schengenský prostor umožňuje volný pohyb osob mezi signatářskými státy, což je nyní 22 ze 27 členských států Evropské unie.

V úterý další představitel Ligy severu, bývalý ministr pro reformy Roberto Calderoli v rozhovoru pro týdeník Gente řekl, že byla chyba umožnit volný pohyb občanům nových zemí, jako je Rumunsko.

Schengenské dohody byly uzavřeny pro evropské země, které jsou homogenní po stránce sociálně-ekonomické, což noví členové nejsou. Je tedy nevyhnutelné, že nejchudší část tohoto obyvatelstva směřuje na západ a přispívá tím k nárůstu kriminality, uvedl Calderoli.

Liga severu, spojenec Berlusconiho strany Lid svobody v předčasných parlamentních volbách ze 13. a 14. dubna, zdvojnásobila svůj volební zisk oproti volbám z roku 2006 a v celostátním měřítku získala osm procent hlasů. Na ekonomicky vyspělém severu Itálie se ovšem těší mnohem vyšší podpoře.

Itálie od loňska čelí přílivu imigrantů z Rumunska, kteří se soustřeďují především v severní části země. Odstupující ministr vnitra z levicové vlády Romana Prodiho Giuliano Amato uvedl, že nejpočetnější komunitou imigrantů v zemi jsou Rumuni, z nichž má 278.000 povolení k pobytu. Podle odhadů ministerstva jich však v zemi žije asi jeden milion.

Veřejnost proti rumunským imigrantům naladil zejména otřesný případ říjnového znásilnění 47leté ženy romským mladíkem rumunského původu na římské periférii a především skutečnost, že neuvěřitelných 75 procent osob, které byly v Římě uvězněny od ledna do září 2007, byli imigranti rumunského původu.

Nastupující premiér Berlusconi vyhlásil za jednu z priorit svého budoucího kabinetu nekompromisní boj proti nelegálnímu přistěhovalectví, které označil za podhoubí kriminality.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek