EU a Rusko se přou o dovoz vepřového

07.05.2008
Evropská komise vyzvala Rusko, aby zrušilo zákaz dovozu masa ze sedmi zemí EU.

Evropská komise vyzvala Rusko, aby zrušilo zákaz dovážet maso od velkých firem ze sedmi států Evropské unie. Komise ve své dnešní výzvě zdůraznila, že vepřové, hovězí i drůbeží maso z Evropy je zdravotně nezávadné. Mluvčí ruského dozoru nad zdravím zvířat a rostlin odpověděl, že země zavedla omezení u problémových případů a že zákazy odstraní, až se vyřeší příčiny.

Spor je součástí dlouhého seznamu rozepří, které mezi Moskvou a Bruselem figurují v obchodu, energetice, ale i pohledu na lidská práva. Zároveň je to další překážka v jednáních o nové smlouvě mezi unií a Ruskem i v diskusi o vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (WTO).

Velvyslanec unie v Rusku Marc Franco označil zákazy za disproporční. Další evropští diplomaté v Moskvě uvedli, že restrikce mohou mít politický motiv a že blokují vstup Ruska do WTO.

Rusko je velkým odběratelem masa z evropských chovů. V několika posledních týdnech ale země zavedla zákazy na vepřové, hovězí a drůbeží maso s tím, že obsahovalo antibiotika nad bezpečnými limity.

Franco zdůraznil, že maso z EU nepředstavuje pro spotřebitele žádná rizika. Velvyslanec se proto tázal na vědecké opodstatnění posledních restrikcí, které postihly producenty masa z Francie, Německa, Itálie, Španělska, Dánska, Belgie a Maďarska. Podle něj byly zbytky antibiotik, které Moskva deklarovala, ve většině případů pod limity, které povoluje unie o mezinárodní výživové standardy.

Moskva si v posledních letech opakovaně vyslechla nařčení z toho, že zneužívá zákaz dovozu zemědělské produkce k politickým účelům. Ruští představitelé to vždy popřeli. Na neurčito Rusko zakázalo dovoz i od konkrétních podniků v USA, Kanadě, Brazílii a Argentině.

Dvouletý ruský zákaz dovozu masa z Polska, který Moskva zrušila na konci minulého roku, přiměl Varšavu blokovat rozsáhlá jednání o smlouvě mezi EU a Ruskem. Litva pak minulý týden zablokovala nový pokus jednání o dohodě obnovit. Jako důvod uvedla národní nesrovnalosti s Ruskem, napsala agentura Reuters.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek