Socialisté v EP proti spekulacím na potravinovém trhu

07.05.2008

Socialističtí poslanci Evropského parlamentu chtějí legislativně zakotvit zákaz spekulací na růst cen potravin.

Socialističtí poslanci Evropského parlamentu chtějí zákaz finančních spekulací na růst cen potravin. Velké banky pomáhají spekulantům vydělávat na současném růstu cen potravin ve světě, uvedli dnes socialističtí poslanci EP a označili to za nepřijatelné. Evropskou unii vyzvali, aby možnosti takových spekulací učinila přítrž.

Jako příklad uvedli jednu z největších evropských bank, belgickou KBC, která mimo jiné vlastní českou ČSOB. KBC prý nabízí fond, který je založen na růstech cen kakaa, kávy, cukru, sóji a dalších potravin. V reklamě na tento produkt se údajně říká, že investoři mohou vydělat až 14 procent, přičemž mají garantovánu plnou ochranu vloženého kapitálu.

„Je to neetické a nepřijatelné, že jsou banky zapojeny do cynického zneužívání nejchudších lidí světa,“ řekl šéf socialistické frakce Martin Schulz. Jeho kolega Alain Hutchinson dodal, že zasaženi budou rostoucími cenami i lidé v Evropě. „S tím, jak ceny rostou, bude pro ně těžší živit jejich rodiny,“ řekl.

Řadu chudých zemí světa už kvůli rostoucím cenám potravin v poslední době zasáhly nepokoje. Kromě afrických států, naposledy třeba Somálska, jde mimo jiné o Haiti. Od poloviny loňského roku totiž stouply ceny rýže i dalších potravin o desítky procent.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek