Proevropský tábor zvítězil v srbských volbách

12.05.2008

Proevropská koalice v Srbsku vyhrála nedělní předčasné parlamentní volby. Nacionalisty porazila zhruba o deset procent hlasů.

Koalice vedená Demokratickou stranou (DS) prozápadního prezidenta Borise Tadiče, která získala přibližně 39 procent hlasů, by podle agentury DPA mohla společně s Liberálně demokratickou stranou a stranami národnostních menšin dokonce dosáhnout na většinových 126 z 250 křesel.

Podle předběžných informací bělehradského nezávislého Střediska pro svobodné a demokratické volby (CESID) získala Srbská radikální strana (SRS) ultranacionalisty Tomislava Nikoliče zhruba 29 procent hlasů. Na třetím místě se ziskem asi 12 procent skončila Demokratická strana Srbska (DSS) dosavadního premiéra Vojislava Koštunici, řazená rovněž do protievropského tábora.

Údaje zveřejněné střediskem CESID nacházejí podle agentury Reuters téměř shodné potvrzení v prvních oficiálních výsledcích, které zveřejnila ústřední volební komise na základě výsledků ze 34 procent volebních místností.

Tadičovi demokraté se už prohlásili za vítěze voleb, radikálové přiznali porážku.

„Srbsko naprosto jasně hlasovalo pro evropskou cestu,“ řekl prezident Tadić jásajícím stoupencům před stranickou centrálou DS v Bělehradě. Jak přislíbil, povede nová vláda boj proti organizované kriminalitě a korupci. Kromě toho prý také vydá čtyři srbské prominentní uprchlíky, obžalované před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) z válečných zločinů. „V tom není žádné dilema,“ prohlásil Tadić.

Jak dále řekl, zasadí se o „rychlé vytvoření vlády“, přiznal ale zároveň, že očekává „obtížná jednání“.

Nacionalistický vůdce Nikolić naproti tomu vyzval své spojence k vytvoření koaliční vlády navzdory dosud oficiálně nepotvrzenému vítězství proevropských stran v nedělních parlamentních volbách. Tadiče pak obvinil, že předčasným ohlášením vítězství, na které podle něj neměl ještě právo, podněcuje k násilí.

Nikolić podle agentur řekl, že chce zahájit jednání o vytvoření vládní koalice s konzervativním blokem Demokratické strany Srbska současného premiéra Vojislava Koštunici a Socialistickou stranou Srbska, které se přisuzuje zisk osmi procent hlasů.

„Pan Tadić by měl zklidnit své emoce, vyčkat, co mezi sebou vyjednají jiné strany a posoudit svou schopnost zformovat koalici,“ řekl Nikolić. „Existuje velmi jasná možnost (vládní) koalice, která nezahrnuje (Tadičovu) Demokratickou stranu,“ citovala agentura Reuters Nikoličovu první reakci na výsledky voleb.

Nikolić zároveň obvinil Tadiče ze „závažného porušení ústavy“, když vůdce proevropského bloku vyloučil zformování vládní koalice s nacionalistickými stranami, které se svým společným ziskem přiblížily parlamentní většině. Tadić podle agentury AP řekl, že nikdy nepřipustí návrat nacionalistů k moci a že jmenuje nového premiéra z řad své vlastní koalice.

„Jasné vítězství proevropských sil“ v Srbsku už vřele uvítala Evropská unie. Slovinské předsednictví EU v prohlášení vyjádřilo naději, že „brzy bude vytvořena nová vláda s jasným evropským programem“.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek