Úřad vlády vyhlásil soutěž dětských pohlednic k českému předsednictví EU 2009

12.05.2008
Úřad vlád vyhlásil na Den Evropy výtvarnou soutěž o nejhezčí dětskou pohlednici k českému předsednictví Evropské unie 2009. Zúčastnit se mohou ve dvou kategoriích žáci 1. a 2. stupně základních škol.

„Předsednictví Evropské unie by mělo být celonárodní záležitostí a tato soutěž je způsobem, jak hravou formou informovat a zároveň zapojit i nejmladší generaci Čechů. Děti při komunikaci nepodceňujeme – každý ví, jak někdy až překvapivě umějí vystihnout podstatu složitého problému. Zajímá nás, jak si představuje české předsednictví dětská fantazie, řekl při této příležitosti si místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

„Výsledky práce dětí budou navíc zveřejněny na oficiálních webových stránkách českého předsednictví ve formě elektronických pohlednic. Na očích tak budou lidem z celého světa, dodal.

Návrh pohlednice musí být zpracován do konce června na formát A4 a motiv pohlednice by měl ztvárňovat jedno z témat „České lvíče králem evropského safari nebo „Česko na šest měsíců kapitánem mužstva Evropa.

Soutěžní výkresy je možné zasílat do 30. června 2008 v obálce s uvedením, o které téma se jedná a s označením „Neotvírat: Výtvarná soutěž na adresu: Redakce internetového portálu předsednictví, Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 – Malá Strana.

Účelem soutěže je především rozšířit povědomí o českém předsednictví i směrem k nejmladší generaci ve spolupráci s učiteli základních škol a zároveň získat originální pohled na složité téma dětskýma očima. Hodnotné dárky vyrobené speciálně pro české předsednictví předá dvaceti vítězům (deseti z každé kategorie) na podzim v Praze premiér Mirek Topolánek a vicepremiér pro evropské záležitosti A. Vondra.

Vítězných dvacet pohlednic bude převedeno do elektronické podoby a umístěno na internetový portál českého předsednictví Evropské unie 2009 – www.eu2009.cz, který bude slavnostně spuštěn dle zvyklostí zhruba měsíc před zahájením předsednictví. Návštěvníci portálu z celého světa je budou moci posílat jako elektronické pohlednice nebo si je nastavit jako tapetu na počítači.

Základní informace k předsednictví ČR v Radě EU naleznete v informační brožuře „České předsednictví EU 2009 – Otázky a odpovědi, která je k dispozici ke stažení na stránkách Úřadu vlády. Učitelé se mohou s případnými dotazy obrátit na Úřad vlády. Kontaktní osobou je Veronika Trojanová (tel. 220 143 798, email trojanova.veronika@vlada.cz).

Sdílet tento příspěvek