Podle Britů není pro Turecko Středomořská unie alternativou k EU

15.05.2008

Středomořská unie nemůže být pro Turecko náhražkou členství v Evropské unii. Prohlásil to dnes v Ankaře britský ministr zahraničí David Miliband, který doprovází britskou královnu Alžbětu II. na její státní návštěvě Turecka.

„Středomořská unie může a musí být pro EU užitečným projektem, ale nemůže být alternativou rozšíření unie o Turecko,“ uvedl Miliband na společné tiskové konferenci se svým tureckým protějškem Alim Babacanem.

Unie musí pokračovat v přijímacím procesu s Tureckem urychleně, řekl ministr. Zdůraznil, že Británie chce být spojencem Turecka v EU, nejen přímluvcem intenzivnějšího dialogu mezi unií a Ankarou.

Cílem projektu Středomořské unie, který schválili představitelé EU v březnu, je zlepšit obchod a dopravu včetně dopravy energie mezi zeměmi jižní Evropy a zeměmi ležícími u Středozemního moře, jako jsou Turecko či Maroko, Sýrie nebo Izrael.

Někteří kritici spatřují v tomto projektu prostředek, jímž chce francouzský prezident Nicolas Sarkozy udržet Turecko mimo unii. Sarkozy je proti vstupu Turecka do EU a prosazuje místo toho zvláštní partnerství. Doufá, že se mu podaří rozvinout projekt Středomořské unie v době francouzského předsednictví v unii ve druhém pololetí letošního roku.

Turecko zahájilo vstupní rozhovory s unií v roce 2005, ale zatím bylo otevřeno jen osm z celkem 35 kapitol, které musejí uchazeči o vstup uzavřít.

Královna Alžběta si dnes prohlédla historické památky ve městě Bursa na severozápadě země, které bývalo ve 14. století osmanskou metropolí. Královna spolu se svým manželem, princem Philipem přijela do Turecka v úterý, kdy v Ankaře uctila položením květin památku zakladatele moderní Turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. Ve čtvrtek Alžběta navštíví ekonomickou metropoli Istanbul, v pátek se vrací do Londýna. Jde o první návštěvu britské královny v Turecku za posledních 37 let.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek