ČR má nejnižší úrokové sazby v EU

19.05.2008
čtk

Mojmír Hampl, člen bankovní rady České národní banky, prohlásil, že ještě jedno zvýšení úrokových sazeb by možná české ekonomice pomohlo.

Ještě jedno zvýšení úrokových sazeb v Česku by neuškodilo, možná pomohlo. V České televizi to dnes řekl člen bankovní rady České národní banky Mojmír Hampl s tím, že ekonomické prostředí je z jeho pohledu více proinflační a proto by jedno zvýšení sazeb neuškodilo.

Hampl byl jediným členem bankovní rady, který 7. května hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu, stejně jako na konci března. Základní úroková sazba tak tehdy zůstala na 3,75 procenta.

Bankovní rada po svém posledním zasedání uvedla, že rozhodování o měnové politice je velmi obtížné. Vývoj domácí i zahraniční ekonomiky má protichůdné tendence a vytváří velké nejistoty pro rozhodování. Často zmiňovaným rizikem byl vývoj světových cen zejména potravin, vývoj finanční krize ve světě a její vliv na významné ekonomiky.

ČNB zvýšila úrokové sazby naposledy letos na počátku února o čtvrt procentního bodu. ČR má stále nejnižší úrokové sazby v celé Evropské unii.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek