EBRD se snaží přispět k lepšímu využívání energií

19.05.2008
čtk

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) zavádí nový index, který bude sledovat energetickou efektivitu v zemích východní Evropy.

Indikátor se tedy zaměří na to, jak si jednotlivé země vedou ve využívání energetických zdrojů a jak se staví ke změnám klimatu. Zástupci EBRD dnes v Kyjevě zahájili dvoudenní valnou hromadu.

Index udržitelné energie bude měřit, jak se zemím v regionu EBRD daří získávat udržitelné zdroje energie a přispívat k lepšímu využívání energie na trhu.

Snažíme se podpořit kroky k omezení energetické náročnosti za pomoci energetické účinnosti, řekl na výroční valné hromadě banky hlavní ekonom EBRD Erik Berglof.

EBRD vznikla v roce 1991 s cílem pomoci bývalým komunistickým zemím s přechodem na tržní hospodářství. Největším akcionářem banky jsou Spojené státy, podle nichž EBRD ve střední a východní Evropě svou misi prakticky splnila. EBRD proto nyní bude muset změnit zaměření, anebo začít uvažovat o svém rozpuštění.

Současný rychlý růst cen energií některým zemím v regionu pomohl, avšak pro jiné se stal přítěží a brzdí jejich další rozvoj. Podle EBRD lze také říci, že důvodem k obavám je riziko dalšího růstu inflace. Na zvýšení efektivity ve využívání energetických zdrojů se EBRD zaměřila pod vedením nynějšího prezidenta Jeana Lemierra, jehož mandát končí v červenci.

Hodnota nového indexu se bude pohybovat v pásmu od nuly do jedničky. Nula bude znamenat, že země nemá pro daný účel dostatek vhodných institucí ani připravený trh, a patrně se bude potýkat i se špatnými výsledky. Číslo jedna bude naopak znamenat, že země má účinný institucionální rámec a také vhodné tržní pobídky, které jí pomohou dosáhnout kýžených výsledků.

Pokud některá země dosáhne jedničky, dostane se do klubu asi 20 procent podobných zemí, které mají udržitelné a efektivní energetické zdroje. Nyní platí, že země na Západě dosahují výsledku kolem 0,8 bodu, u nových členů Evropské unie je to alespoň 0,5 bodu. Výjimkou je Estonsko, kde je hodnota indexu těsně pod 0,5 bodu.

Nejhůře jsou na tom z hlediska efektivity využití energetických zdrojů země v západní části Balkánu a dále Rusko s Ukrajinou. V těchto státech se hodnota indexu pohybuje pod 0,4 bodu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek