„Protievropské“ strany v Srbsku se dohodly na koalici

19.05.2008
čtk

Srbští ultranacionalisté, socialisté a konzervativci premiéra Vojislava Koštunici se dnes podle agentury APA dohodli na vytvoření koalice na bělehradské radnici.

Srbský tisk to čtyři dny po parlamentních a komunálních volbách v Srbsku považuje za předstupeň vzniku vládní koalice stran, které preferují spíše sbližování s Ruskem než s Evropskou unií.

„Dohodli jsme se na základních principech, na nichž bude pracovat městská správa,“ oznámil dnes generální tajemník Srbské radikální strany (SRS) Aleksandar Vučić, který má na základě dnešní dohody se Srbskou socialistickou stranou (SPS) a Koštunicovou Demokratickou stranou Srbska (DSS) stanout v čele bělehradské radnice.

Srbský tisk to vnímá jako zřetelný signál rýsující se dohody těchto stran na vládní úrovni. „Je téměř nemožné mít jiné koalice na celostátní úrovni a v hlavním městě,“ tvrdí například list Politika.

Před vznikem vládní koalice „protievropských“ stran dnes varoval srbský prezident Boris Tadić, který stojí v čele proevropského tábora. Ten chce pokračovat ve sbližování s EU navzdory tomu, že většina unijních zemí uznala nezávislost Kosova, zatímco „antievropská“ uskupení chtějí vztahy s Bruselem zmrazit, dokud unie neuzná územní celistvost Srbska i s Kosovem. Srbskou budoucnost navíc spíše vidí v užší spolupráci s Moskvou než s EU.

Tadić v dnešním vydání listu Večernje novosti přirovnal spojení nacionalistů se socialisty ke „krátkému výletu na Titaniku“, který zastaví rozvoj země. Mnohem prospěšnější pro Srbsko by podle prezidenta byla vládní spolupráce mezi socialisty a jeho prozápadním blokem.

Právě přízeň SPS je klíčovým kamenem v srbské povolební skládačce. O stranu založenou někdejším prezidentem Slobodanem Miloševičem, který zemřel v Haagu, kde byl souzen za válečné zločiny, se uchází jak nacionalistický tábor SRS a DSS, tak i Tadičovo vítězné sdružení z nedávných parlamentních voleb Pro evropské Srbsko. Ani jeden totiž nemá bez socialistů dostatek hlasů k vytvoření většinové vládní koalice. O ní ale zatím žádná dohoda uzavřena nebyla.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek