EP chce souhrnnou právní úpravu boje s diskriminaci

20.05.2008
čtk

Evropská komise by měla naplnit své sliby a položit na stůl takové návrhy právních norem, které budou zacílené na boj proti všem formám diskriminace.

Výkonný orgán unie k tomu dnes vyzval Evropský parlament. Jeho rezoluce nicméně nemá žádnou právní závaznost.

Musíme se odpoutat od postupného přístupu. Není možné, aby existovala nějaká hierarchie v diskriminaci, prohlásila autorka zprávy, britská europoslankyně Liz Lynneová. Reagovala tím na to, že komise možná ustoupí od svých původních slibů a navrhne jen normu, která se bude zabývat pouze diskriminací na základě zdravotního postižení.

Komise se kdysi zavázala, že navrhne právní normy, které dají rámec možnostem boje proti diskriminaci na základě nejen zdravotní neschopnosti, ale také náboženství, rasy, pohlaví, sexuální orientace či věku.

Dosud v EU existují dvě směrnice, které se zabývají oblastí diskriminace kvůli pohlaví a rasy či etnického původu. Evropským zákonodárcům však vadí to, že se nevztahují i na jiné druhy diskriminace. Nedává smysl postavit mimo zákon diskriminaci v jedné oblasti, zatímco umožnit ji v jiné, píše se ve zprávě, pro niž hlasovalo 362 europoslanců a 262 bylo proti.

EP chce, aby budoucí unijní legislativa pokrývala přímou a nepřímou diskriminaci v celé řadě oblastí – třeba v celoživotním vzdělávání, sociální ochraně, ubytování, reklamě nebo přístupu k informacím.
čtk, oez

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek