Světové investice z EU vzrostly více než o polovinu

20.05.2008
čtk

Evropští investoři byli ve srovnání s předchozím rokem velmi aktivní. Přímé zahraniční investice z Evropské unie do zemí mimo „sedmadvacítku“ loni proti roku 2006 stouply o 53 procent – z 275 na 420 miliard eur.

Vyplývá to z předběžných výsledků, které jsou dostupné na webových stránkách Evropského statistického úřadu.

O téměř 90 procent se pak meziročně navýšilo množství přímých zahraničních investic, které mířily opačným směrem – tedy ze zahraničí do EU. Jejich výše v roce 2006 dosahovala 169 miliard, zatímco loni to podle předběžných výsledků bylo už 319 miliard eur.

Nejvíce evropští investoři své peníze v loňském roce poskytovali na projekty v USA, kam zamířilo 113 miliard eur, a Kanadě (58 miliard eur).

Data ale také ukázala třeba to, že pro evropské investory je mnohem zajímavější destinací pro jejich peníze Indie než další z asijských ekonomických tygrů – Čína. Zatímco do Indie z unie loni zamířilo zhruba jedenáct miliard eur, tak do nejlidnatější země světa to bylo jen 1,8 miliardy eur.

Nejvíce investic do zahraničí pocházelo z Británie (121 miliard eur), Německa (52 miliard eur) a Lucemburska (78 miliard eur). Česká republika a Slovensko se v tomto směru řadí spíše k podprůměru. Množství přímých zahraničních investic z ČR tvořilo asi 300 milionů eur, zatímco v případě Slovenska to bylo asi 100 milionů eur.

Podobně si na tom v rámci EU Česko a Slovensko stojí i v množství přímých investic, které do nich proudily ze světa. Do ČR zamířilo takto asi 800 milionů eur a na Slovensko přibližně polovina.
čtk, oez

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek