EU se dohodla na mandátu pro vyjednávání s Moskvou

21.05.2008
čtk, oez

Evropská unie se dnes shodla na mandátu pro dlouho odkládané rozhovory s Ruskem ohledně dohody o širší obchodní i politické spolupráci.

V Moskvě zároveň francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner oznámil, že vyjednávání unie a Ruska o nové strategické smlouvě by mohlo začít brzy.

Na úrovni velvyslanců unijních zemí, jejichž shodu ještě formálně počátkem příštího týdne potvrdí ministři zahraničí, se podařilo překonat námitky Litvy – poslední země, která se proti zahájení rozhovorů s Moskvou stavěla.

Bývalá sovětská republika dosud požadovala větší záruky ohledně dodávek ropy z Ruska či právní spolupráce s ním. Chtěla také kupříkladu, aby EU při jednání zdůraznila, že Moskva by měla přispět k řešení vleklých konfliktů v Gruzii, tedy otázky separatistických regionů Abcházie a Jižní Osetie.

V minulosti zahájení jednání o dohodě s Ruskem bohatým na energetické zdroje blokovalo Polsko kvůli ruskému embargu na dovoz polského masa. Varšava však už své námitky stáhla.

Mandát, na němž se velvyslanci dohodli, má vymezit unii a jejím zástupcům manévrovací prostor pro budoucí rozhovory. Podle slov francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera unie jednání zahájí v brzké době.

Myslím, že překážky, zejména ty litevské, padly a v příštích dnech, v květnu a v červnu, budeme mít příležitost navrhnout Rusku termíny pro jednání o této smlouvě o spolupráci, řekl Kouchner v Moskvě reportérům po schůzce se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Krátce po Kouchnerově prohlášení slovinské předsednictví EU novináře informovalo o dohodnutí unijního mandátu pro vyjednávání s Rusy.

Koncem června se v Chanty Mansijsku na západní Sibiři uskuteční summit EU-Rusko, který by se smlouvou měl zabývat.

Sdílet tento příspěvek