Barroso: ČR by měla využít svého předsednictví k formování EU

22.05.2008
čtk

Předseda Evropské komise José Barroso vyzval Česko, aby využilo svého předsednictví Evropské unii k formování její budoucí podoby.

Připomněl, že ČR bude první předsednickou zemí po očekávané ratifikaci lisabonské reformní smlouvy, která má dát nová pravidla dalšímu fungování EU. Barroso to dnes uvedl v Praze při setkání na téma Role národních parlamentů po Lisabonu, které se konalo v sídle Senátu.

Šest měsíců budete ‚za volantem‘ Evropy a přispějete ke směřování Evropy v 21.století, uvedl Barroso. Český ekonomický potenciál, technologické tradice a víra ve svobodu a lidská práva jsou podle Barrosa hlavní aktiva, kterými Česko může přispět evropskému projektu. Přijměte tuto šanci a staňte se vůdčím hráčem v Evropské unii, uvedl Barroso. Slíbil, že Evropská komise bude Česku při jeho předsednictví nápomocna.

Barroso také uvedl, že ČR je podle některých hlasů možná trochu skeptická k prohlubování evropské integrace. Ale já Čechy znám a myslím si, že jde spíš o ten klasický význam řeckého slova skeptikos – ten, který něco zkoumá racionálně, uvedl Barroso. Toto zkoumání označil za naprosto legitimní.

Narážel tak na to, že Senát před měsícem poslal lisabonskou smlouvu k přezkoumání Ústavnímu soudu kvůli posouzení, zda je v souladu s českým ústavním pořádkem. Jsme přesvědčeni, že si tento zlomový dokument zaslouží pozornost a odpovědný schvalovací proces, uvedl předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Česká vláda se podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry připravuje své předsednictví v EU ve dvou scénářích – s lisabonskou smlouvou a bez ní. Počítat s variantou, že smlouva vůbec nevstoupí v platnost, je podle něj nutné především kvůli napínavé situaci v Irsku, kde je schválení dokumentu v referendu nejisté.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek