EK chce zavést povinné bezpečnostní prvky pro auta

23.05.2008
čtk

Evropská komise dnes navrhla zavedení nových povinných bezpečnostních prvků pro automobily.

Chce například, aby všechny nové vozy od roku 2012 byly vybaveny systémem elektronické kontroly stability (ESC). Cílem je zvýšit bezpečnost na silnicích a zachránit ročně až tisíce obětí dopravních nehod.

Elektronická kontrola stability (ESC) cítí, když řidič ztrácí třeba na zledovatělém povrchu nad vozidlem kontrolu. ESC díky řadě čidel rozpozná riziko smyku a tím, že zapojí brzdy, vozidlo navede zpět na původní směr jízdy. Systém je nyní v základní výbavě hlavně u vozů vyšších kategorií.

Návrh budou muset ještě schválit Rada EU zastupující členské státy a Evropský parlament. V dubnu europoslanci z výboru pro dopravu uvedli, že pro širší rozšíření inteligentních technologií jako ESC mezi spotřebitele je třeba, aby byly levnější a měly větší reklamu. Nyní si je podle nich prý spousta lidí nemůže dovolit.

Europoslanci v nezávazné zprávě vyzvali unii k akci. Argumentovali tím, že systém ESC může ročně v EU zachránit až 4000 životů a zabránit 100.000 nehodám, pokud bude ve všech autech. Nyní v EU na silnicích ročně umírá téměř 42.000 osob.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek