Srbsko odvolalo z ČR svého velvyslance

23.05.2008
čtk

Srbsko se rozhodlo odvolat svého velvyslance z Prahy na protest proti uznání nezávislosti Kosova.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová ČTK sdělila, že Česko informovalo srbského velvyslance o rozhodnutí Prahy uznat Kosovo předtím, než byl tento krok České republiky ve středu oznámen. Oni si vzali čas na odpověď s tím, že srbský velvyslanec je k nám objednán dnes, prohlásila mluvčí.

Srbská diplomacie podle internetového vydání deníku Večernje novosti v protestní nótě oznámila, že ministr zahraničí Vuk Jeremić nařídil okamžitě odvolat velvyslance Vladimira Vereše z Prahy. Diplomat by měl opustit Česko během 48 hodin od předání protestní nóty a vydat se do Srbska na další konzultace.

Odvolání srbského velvyslance z Prahy není překvapivým krokem, Bělehrad takto postupoval i v jiných případech. Kosovo již uznaly více než čtyři desítky zemí včetně Spojených států. Proti se staví naopak například Rusko. Ani v Evropské unii nepanuje jednota. Odtržení Kosova posvětily všechny velké státy unie kromě Španělska. Proti je ale také Slovensko či Řecko.

Nezávislost vyhlásila bývalá srbská provincie 17. února. Česká politická scéna nebyla jednotná v názoru, zda má tento nový stát, vyhlášený proti vůli Srbska, uznat. Proti byla opozice, výhrady měli také lidovci, někteří ministři za ODS i prezident Václav Klaus. Odpůrci tohoto kroku se obávali budoucí nestability regionu a varovali také před zhoršením výborných vztahů mezi Českem a Srbskem, které mají tradici již z dob bývalé Jugoslávie. Naopak česká diplomacie je přesvědčena o tom, že tímto krokem potvrdí svoji aktivní politiku na západním Balkáně a úsilí o jeho dlouhodobou stabilizaci a demokratický rozvoj v oblasti

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek