Tři poslanci ODS nepodpoří antidiskriminační zákon

28.05.2008
Tři poslanci ODS nepodpoří antidiskriminační zákon, který vetoval prezident Václav Klaus. Informoval o tom server Euro OnLine.

Pro zákon ruku nezvednou poslanci Jan Schwippel, Juraj Raninec a poslankyně Alena Páralová. Přijetí normy po České republice žádá EU, podle jmenovaných poslanců ale požadavek Bruselu Česká republika již dávno splnila a nový zákon není potřeba.

Předloha má pomoci lidem zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či například sociálním výhodám, a to bez ohledu na věk, rasu, národnost, sexuální orientaci, zdravotní postižení, pohlaví, náboženství a světový názor. Strana zelených už dříve uvedla, že chce kvůli zákonu svolat koaliční schůzku. Vládní strany by podle zelených měly zaručit, že Klause přehlasují a zákon ve sněmovně znovu prosadí.

Já sice oceňuji roli, jakou při projednávání a konečné verzi antidiskriminačního zákona sehrál Marek Benda a jeho kolegové, kteří se pokusili ten zákon umravnit, ale nakonec zákon nepodpořím, protože k těm výhradám, které k němu mám, přistupuje moje neochota hlasovat proti vetu prezidenta republiky. Z principiálních důvodů nejsem ochoten přehlasovávat pana prezidenta, uvedl pro server poslanec Schwippel.

Jako jediná ze zákonodárců ODS ve sněmovně již při minulém hlasování zvedla ruku proti zákonu Alena Páralová, píše server. Poslanec Vlastimil Tlustý podle vyjádření pro Euro online zatím neví, jak bude hlasovat.

Prezident Václav Klaus vetoval antidiskriminační zákon v polovině května. Zdůvodnil to tím, že tato norma je zbytečná, kontraproduktivní a nekvalitní. O návrhu zákona, který po Česku vyžaduje Evropská unie, tak budou znovu rozhodovat poslanci. Česká republika měla zákon na ochranu před diskriminací mít už při svém vstupu do EU. Na jeho přijetí čeká jako poslední stát sedmadvacítky.

Při schvalování antidiskriminačního zákona v březnu ve sněmovně pro něj hlasovalo 111 ze 170 přítomných poslanců.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek