Dohoda EU-Rusko snad do konce roku

30.05.2008
čtk

Podle francouzského premiéra Françoise Fillona je naděje, že očekávaná strategická dohoda mezi Evropskou unií a Ruskem bude uzavřena do konce letošního roku.

François Fillon, jehož země přebírá 1. července půlroční předsednictví EU, to dnes řekl v Paříži po setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Naprostá většina z 27 členských zemí unie, včetně Česka, si již dlouho přeje, aby co nejdříve začalo vyjednávání o široké obchodní, energetické a politické dohodě s Ruskem. Tomuto kroku však dlouho bránily některé výhrady Polska a Litvy. EU se nakonec minulý týden dohodla a dala zelenou vyjednávání.

Doufáme v uvolnění ve vztazích EU-Rusko, prohlásil Fillon. Dohodli jsme se, že budeme společně usilovat o co nejrychlejší zahájení rozhovorů o novém strategickém partnerství, řekl na společném setkání s novináři Putin.

Cílem rozhovorů by měla být široká dohoda, která nahradí současný dokument o spolupráci s Ruskem z poloviny 90. let. Za klíčové oblasti je označována energetika, volný obchod a vnitřní bezpečnost. Ačkoli se vyjednávání dotknou i politických a bezpečnostních otázek, o protiraketové obraně a plánu USA umístit v ČR radarovou část jejich zvažované základny, by se jednat nemělo.

Premiér Fillon na briefingu po setkání s Putinem prohlásil, že Francie podporuje Ruskou snahu vstoupit do Světové obchodní organizace (WTO). S tím zatím nesouhlasí Brusel, kterému se například nelíbí, že Rusko nesnížilo vývozní cla na některé produkty.

Otázky spolupráce EU a Ruska v době francouzského předsednictví unii mají dominovat i dnešní pracovní večeři Putina s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. To označili komentátoři za výjimku z protokolu pro premiérské návštěvy ve Francii, což podle nich dokazuje Putinův pokračující význam v domácí a zahraniční politice Ruska i po odchodu z prezidentského postu.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek