Slovenská žaloba proti EK byla vymazána

30.05.2008
čtk

Boj, který před časem Slovensko vyhlásilo Evropské komisi kvůli množství povolenek na vypouštění oxidu uhličitého (CO2), definitivně ustal.

Žalobu se Bratislava rozhodla stáhnout už dříve, nyní však byla formálně smazána z evidence Evropského soudního dvora.

O stáhnutí žaloby jsme požádali už začátkem roku. Ve čtvrtek soud vydal usnesení, na jehož základě to bylo vymazáno z registru, řekla dnes ČTK mluvčí slovenského zastoupení při EU Zuzana Dutková.

Pro roky 2008 až 2012 slovenské firmy od Bruselu původně dostaly přiděleno ročně 30,9 milionu tun CO2. Bratislava přitom požadovala 41,3 milionu tun a podala také na komisi kvůli tomu žalobu. Nakonec se jí však v lednu rozhodla stáhnout poté, co EK limit o 1,7 milionu tun zvýšila.

Žalobu kvůli nesouhlasu s výší přidělených povolenek kromě Slovenska podalo i Česko a několik dalších unijních států z východní a střední Evropy, například Polsko či Maďarsko.

Česká vláda v dubnu odložila debatu o návrhu ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) na stažení žaloby. Jedním z důvodů, proč Bursík chtěl, aby stát od sporu s komisí ustoupil, je blížící se předsednictví země v Evropské unii. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS), který žalobu připravil, nicméně nevidí k jejímu stažení důvod.

EK emisními povolenkami bojuje proti globálnímu oteplování. Podniky, které chtějí vypustit více skleníkových plynů, než je limit, si mohou dokoupit povolenky na evropském trhu. Pokud jim naopak nějaké zbudou, mohou je prodat.
čtk, oez

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek