ČR poslala do Bruselu program předsednictví

02.06.2008
čtk

Česká vláda dnes poslala do Bruselu program svého předsednictví v Evropské unii, kterého se ujme v prvním pololetí příštího roku.

Svou vizi o prioritách a fungování sedmadvacítky sepsala ve dvou verzích: první počítá s tím, že v té době už vstoupí v platnost lisabonská smlouva, druhá alternativa je připravena pro případ, kdyby všechny státy EU do konce roku smlouvu neratifikaly.

Posíláme i variantu záložní, variantu B pro případ, kdyby smlouva nebyla v platnosti, řekl dnes novinářům po jednání vládního Výboru pro Evropskou unii vicepremiér Alexandr Vondra (ODS).

Česko se chce na fungování unie bez lisabonské smlouvy připravit hlavně kvůli situaci v Irsku, kde je schválení dokumentu v referendu nejisté. Ani Česko zatím lisabonskou smlouvu neschválilo. Vládní ODS nechala dokument posoudit Ústavním soudem.

Pokud smlouva uspěje, unie by podle nových pravidel začala fungovat právě v době českého předsednictví. Smlouva má místo neschválené euroústavy reformovat instituce EU.

Vondra řekl, že pro Česko je klíčové hledání rovnováhy mezi členskými státy, dosavadními institucemi i nově vytvořenými funkcionáři. Musí tam zůstat role pro předsedu vlády předsednické země, uvedl místopředseda vlády pro evropské záležitosti.

Budoucí stálý předseda Evropské rady nemá být podle Prahy žádným evropským prezidentem. Má plnit roli spíše moderátora diskuse, nikoliv parního válce, který bude ostatní drtit vahou svého těla nebo silou svých myšlenek, dodal Vondra s tím, že o konkrétních jménech se ministři zatím nebavili.

Za největšího favorita byl dlouho považován bývalý britský premiér Tony Blair. Některým státům se ovšem nelíbí, že by nejvyšší post v unii měl zastávat představitel státu, který není členem eurozóny ani součástí schengenského prostoru. Jako o dalších možných kandidátech se hovoří o lucemburském premiérovi Jeanu-Claudu Junckerovi či o odstupujícím irském premiérovi Bertiem Ahernovi. V diplomatických kruzích padá i jméno dánského premiéra Anderse-Fogha Rassmusena.

Česká republika, Francie a Švédsko minulý týden v Praze představily společný osmnáctiměsíční programu pro vedení Evropské unie, mezi jehož priority bude patřit energetika, energetická bezpečnost a klima. Program se 17 tematickými kapitolami bude výchozím dokumentem pro tři po sobě jdoucí šestiměsíční předsednictví, kterých se od července Paříž, Praha a Stockholm postupně ujmou. Detaily programu budou známy po 16. červnu, kdy ho musí posvětit EU.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek