Konference o V4 a českém předsednictví EU se účastní i Alexandr Vondra

05.06.2008
čtk

Místopředseda vlády Alexandr Vondra se dnes na ministerstvu zahraničí zúčastní konference, která je věnována koordinaci visegrádské skupiny v době českého předsednictví EU v roce 2009.

Podle pořadatelů je cílem konference diskuse o možnostech regionální spolupráce Česka, Slovenska, Polska nebo Maďarska v tomto období.

Vondra nedávno uvedl, že konečný program českého předsednictví Evropské unii bude hotov až dva měsíce před jeho začátkem. Česká vláda se vedení Evropské unie ujme na půl roku od ledna 2009.

Vláda si zřejmě pro předsednictví stanoví tři klíčové priority. Česko bude například chtít dokončit liberalizaci trhu práce, připravit výhled návrhu rozpočtové reformy po roce 2013 nebo otevřít diskuse o úpravě evropské směrnice o službách.

Česká vláda koordinuje své předsednictví v Evropské unii spolu s Francií a Švédskem. Všechny tři země se již shodly na společném osmnáctiměsíčním programu pro předsednictví. Součástí dohodnutého dokumentu jsou mimo jiné kapitoly týkající energetické a klimatické politiky, konkurenceschopnosti, bezpečnosti nebo růstu a zaměstnanosti v Evropě.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek