Medveděv je v Berlíně zvlášť vítaným hostem

05.06.2008
čtk

Návštěva ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Německu je dalším důkazem toho, jaký význam přikládají obě země svým vzájemným vztahům, napsal dnes ruský deník Kommersant.

Připomněl, že Medveděv kontakty Moskvy a Berlína označuje za privilegované a německá kancléřka Angela Merkelová za strategické.

Přesto bylo v posledních dvou třech letech patrné zjevné ochlazení dvoustranných politických vztahů. Bylo způsobeno především tím, že Angela Merkelová neskrývala svůj kritický postoj k porušování lidských práv a k omezování demokratických svobod, čímž na sebe přivolala nelibost Vladimira Putina, podotkl deník. Berlín prý navíc nechtěl své zvláštní vztahy s Moskvou prosazovat do míry, která by narušovala jeho životně vážnou spolupráci s partnery v Evropské unii a Severoatlantické alianci.

Po ekonomické stránce však podle deníku ekonomická spolupráce v posledních letech nejen vzrůstá, ale dostala se na kvalitativně novou úroveň. Takže je ta nejlepší chvíle zvýšit také mrazivou teplotu politického dialogu na optimální úroveň, poznamenal Kommersant. Medveděvova návštěva Berlína se prý tak může a měla by se stát novým bodem obratu ve vztazích obou zemí.

Šance na úspěch jsou vysoké, tvrdí komentátor deníku. Merkelová byla už v březnu prvním evropským politikem, který se s Medveděvem po zvolení setkal. Dala tehdy v položertovné formě najevo, že spolupráce s novým prezidentem nebude složitější než s jeho předchůdce Putinem. V Berlíně s velkým pochopením přijali často opakovaná slova nového prezidenta o jeho snaze upevnit právní stát, poznamenal list.

Přesto prý hlavním tématem Medveděvových německých jednání bude ekonomika a to především energetické otázky.
čtk, oez

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek