Schwarzenberg se zúčastnil setkání Bilderberského klubu

09.06.2008
Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se od 5. do 8. června zúčastnil utajované výroční konference Bilderberského klubu ve městě Chantilly v americkém státě Virginie.

Schwarzenberg je jediným českým účastníkem letošního fóra. Podle serveru iDnes většina českých politiků o ministrově účasti na setkání Bilderberského klubu nevěděla.

Bilderberský klub, nazývaný také skupina mocných, je neformální organizace politiků, zástupců vojenskoprůmyslového komplexu, bankéřů či podnikatelů. Seznam osobností patřících do klubu není stálý a účastníci setkání vystupují na fóru jako soukromé osoby. Jednání klubu jsou přísně tajná.

Letos se účastníci setkání zabývali problémem odstraňování jaderných zbraní, situací v Africe, Afghánistánu a Pákistánu, islámským radikalismem, vztahy mezi EU a Spojenými státy nebo mezinárodní finanční situací. V Chantilly se sešlo téměř 140 osobností, mezi nimi například prezident Světové banky Robert Zoellick, americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, evropský komisař pro obchod Peter Mandelson či americký finančník David Rockefeller.

Většina českým politiků, mezi nimi ministr bez portfeje Cyril Svoboda (KDU-ČSL) nebo předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek, podle iDnes o Schwarzenbergově cestě nevěděla. Já jsem se to dnes (v neděli) odpoledne neoficiálně dozvěděl a opravdu mne to rozčílilo, citoval iDnes předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Premiér Mirek Topolánek se k účasti ministra zahraničí na fóru zatím nevyjádřil.

Bilderberský klub byl pojmenován podle hotelu Bilderberg v nizozemském Oosterbeeku, kde se v roce 1954 uskutečnila první konference. Od té doby pořádá klub každoroční setkání, která jsou vždy pečlivě utajována.
oez, čtk

Sdílet tento příspěvek