Srbové v Kosovu zakládají vlastní parlament

09.06.2008
Příslušníci srbské menšiny žijící na území Kosova chtějí do konce týdne sestavit svůj vlastní parlament, který bude fungovat paralelně s oficiálním kosovským zákonodárným shromážděním.

Srbský parlament v Kosovu by mělo obsadit 43 Srbů, kteří byli zvoleni během srbských parlamentních a komunálních voleb 11. května. Mise OSN, která Kosovo spravuje, už dříve prohlásila srbské komunální volby na území nového kosovského státu za neplatné.

Kosovo, které jednostranně vyhlásilo nezávislost letos v únoru, Bělehrad neuznává. A protože Srbsko stále považuje Kosovo za součást svého území, uskutečnily se květnové parlamentní a komunální volby i na kosovském území. Voleb se mohlo zúčastnit asi 120.000 Srbů, kteří v Kosovu žijí. Tamější Albánci srbské volby bojkotovali dlouho předtím, než se Kosovo osamostatnilo.

Tím, že Srbsko uspořádalo komunální volby na území cizího státu, podle OSN porušilo územní svrchovanost Kosova. Hlasování srbské menšiny v parlamentních volbách proběhlo podle práva.

Kosovští Srbové chtějí nyní na základě výsledků komunálních voleb zformovat svůj parlament. Dali přitom najevo, že nová instituce by měla vzniknout před 15. červnem, kdy vstoupí v platnost nová kosovská ústava.

Zvláštní pověřenec Evropské unie pro Kosovo, nizozemský diplomat Pieter Feith, už vyjádřil politování nad tím, že srbská menšina chce kromě samosprávy vytvářet v Kosovu další paralelní instituce na základě národnostní příslušnosti. Podle něj to totiž bude další překážka vzniku multietnické společnosti, v jejíchž institucích by měli zastoupení jak Srbové, tak Albánci.
čtk, oez

Sdílet tento příspěvek