Češi nesouhlasí se zrušením sankcí EU proti Castrovu režimu

16.06.2008
čtk

Ministři zahraničí zemí Evropské unie dnes odložili plánovanou debatu o možném zrušení sankcí vůči Kubě. Karel Schwarzenberg je připraven zrušení sankcí nadále blokovat.

Jednat se o tom bude až na summitu EU koncem týdne. Jde přitom o důležitou otázku i pro Česko. Praha totiž byla připravena zrušení sankcí zablokovat, pokud by nebylo dosaženo pokroku v oblasti lidských práv.

Když nedosáhneme pokroku v oblasti lidských práv, tak to zablokujeme, řekl ČTK při příjezdu na jednání šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Co konkrétně by si pod tímto pokrokem představoval, neupřesnil. Zdůraznil však, že otázka dodržování lidských práv na Kubě je pro Prahu klíčová.

V minulých dnech z různých diplomatických kruhů zaznívalo, že se státy unie už blíží dohodě o definitivním zrušení nyní pozastavených sankcí.

Slovinsko, které nyní unii předsedá, ale novináře informovalo, že se debata o sankcích a jejich případném zrušení přesouvá na čtvrtek. Bude součástí čtvrteční večeře ministrů zahraničních věcí na summitu EU.

Případné zrušení by asi příliš nepotěšilo Spojené státy, které chtějí zachovat tlak na tuto ostrovní zemi, aby se její komunistický režim odhodlal k opravdovým demokratickým reformám.

Opatření proti Kubě byla přijata po brutálních zákrocích komunistických úřadů proti disidentům v roce 2003 a zahrnují i zákaz návštěv vysoce postavených činitelů. Formálně byla pozastavena v roce 2005.

Na zrušení sankcí tlačí v EU hlavně Španělsko. Argumentuje mimo jiné tím, že by úplné zrušení sankcí mohlo povzbudit k reformám nové vedení země v čele s Raúlem Castrem, bratrem někdejšího dlouholetého vůdce Fidela Castra.
čtk, oez

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek