V4 podporuje vstup Chorvatů do EU

16.06.2008
čtk

Státy visegrádské skupiny budou podporovat začlenění Chorvatska a dalších východoevropských zemí do EU bez ohledu na zamítavý postoj Irů k lisabonské smlouvě.

Premiéři visegrádské čtyřky se na tom dnes shodli po pražském setkání, na němž Polsko převzalo od Česka předsednictví V4. Na to, co dál s ratifikací lisabonské smlouvy, úplně jednotný názor neměli; více by podle nich mělo napovědět blížící se zasedání vrcholných představitelů EU.

Jasné je to, že od 1. 1. 2009 nebude v platnosti lisabonská smlouva, uvedl český premiér Mirek Topolánek s tím, že Česko ratifikaci smlouvy pozastavilo už žádostí Senátu o její ústavní přezkum. Nemůžeme ohýbat primární právo EU a mezinárodní smlouvy tím způsobem, že bychom se tvářili, že se nic nestalo. To neznamená, že nejsme schopni najít řešení, uvedl předseda české vlády. Podle něj bude záležet hodně na Irsku, jak chce situaci řešit.

Polský premiér Donald Tusk je naopak pro pokračování ratifikace, což by poskytlo čas na nalezení řešení. Je lepší pokračovat v ratifikaci a získávat čas pro dobré řešení, než hlasitě říct: To nemá smysl, uvedl Tusk. Poláci mají podle Tuska jednoznačný zájem na ratifikaci lisabonské smlouvy.

Jednání o důsledcích irského referenda na summitu by ale neměla odsunout debatu o opatřeních proti nárůstu cen potravin a ropy, řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Tuto debatu označil za důležitější. Buď se budeme zabývat sami sebou, anebo ukážeme veřejnosti, že EU je instituce pro lidi, uvedl.

Obáváme se všichni toho, aby problémy institucionálního charakteru nepotlačily témata, o kterých si myslíme, že mají dominovat evropské agendě. Obáváme se tlaku na omezování rozšíření EU. Chorvatsko by se nemělo stát obětí tohoto procesu, přidal se Topolánek.

Výsledky referenda by podle Tuska neměly být důvodem, aby V4 pracovala méně na rozšiřování EU o Chorvatsko, které by se mohlo stát členem EU do tří let, a na evropské perspektivě pro Srbsko a Ukrajinu. Bude to priorita našeho úsilí, uvedl Tusk, kterého dnes čeká ještě schůzka s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Komplikace v ratifikačním procesu nemohou mít vliv ani na rozšiřování EU. Určitě Chorvatsko patří do EU, potvrdil Fico s tím, že unie není sektou, ale moderní institucí a její rozšiřování přispívá ke stabilizaci Evropy.

Tusk ocenil české předsednictví V4 i přípravy Prahy na předsednictví EU od počátku příštího roku, které podle něj bude klíčovým testem všech zemí regionu. Existuje možnost stát se majákem pro celý region, pro nové členské země i ty, které aspirují na členství, uvedl v souvislosti s vedoucími rolemi, které Česko a Polsko čekají. Polsko chce jako předsednická země V4 věnovat více pozornosti koordinaci společných postupů v rámci EU včetně kandidatur a snah o sídla evropských institucí.

Premiéři se dnes v Senátu setkali také s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jehož země se předsednictví EU ujme od letošního července. Sarkozy se po obědě v Hrzánském paláci sejde při bilaterálním jednání s Topolánkem v Kramářově vile, aby mimo jiné podepsali deklaraci a akční plán strategického partnerství mezi oběma zeměmi, která bude základem pro dlouhodobou vzájemnou spolupráci.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek