Praha chce uspořádat první summit EU-Izrael

17.06.2008
čtk

Jednou z priorit předsednictví České republiky Evropské unii bude prohlubování vztahů s Izraelem.

Řekl to dnes na deváté konferenci Evropsko-izraelský dialog vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Praha podle něj sní o tom, že během svého předsednictví uspořádá historicky první summit nejvyšších představitelů Izraele a EU.

Upevňování vztahů s Izraelem podle Vondry souvisí i s dalšími prioritami českého předsednictví jako jsou podpora vzdělání a rozvoje moderních technologií, v nichž patří Izrael mezi špičky. Tato spolupráce však podle něj také vyplývá z nového akčního plánu pro vztahy mezi EU a Izraelem. Česká republika bude rovněž podporovat postupnou integraci Izraele k některým oblastem evropského jednotného trhu a usilovat o pokračování dialogu o politických otázkách, včetně lidských práv.

Také máme sen, že historicky první summit EU-Izrael se uskuteční v Praze během našeho předsednictví v EU, prohlásil Vondra. Podle něj je česká metropole pro konání takového summitu více než vhodným místem. Na příští rok navíc připadá 400. výročí narození pražského židovského učence Rabiho Löwa, dodal.

Vondra se berlínské konference pořádané vydavatelstvím Axel Springer a Weidenfeldským institutem zúčastnil spolu s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Ten ČTK řekl, že Česká republika má historicky k Izraeli silný vztah. To, že je Česko na berlínské konferenci spolu s Německem zastoupeno hned dvěma členy vlády, je podle něj dáno právě významem tohoto vztahu.

Nesmíme zapomenout, že bez pomoci československých zbraní by Izraelci asi nevyhráli první válku, řekl ČTK. Bohu díky toto přátelství tu opravdu je a vidíme z obou stran, že je pro nás důležité, dodal ministr.

Schwarzenberg ve svém dopoledním proslovu v rámci panelu Regionální bezpečnostní výzvy zdůraznil, že je v životním zájmu jak Izraele, tak i Evropské unie, aby se navzájem přiblížily. Upozornil však také na to, že mírový proces na Blízkém východě musí Evropa vnímat realisticky, už proto, že na obou stranách jsou vlády, které mají omezenou akceschopnost.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier hned na úvod konference prohlásil, že z izraelsko-palestinského konfliktu není jiného východiska, než vznik palestinského státu. Vondra dnes řekl, že Česká republika řešení dvou států na základě takzvaného procesu z Annapolisu podporuje.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek