Premiér: Předsednictví EU bude klást větší nároky i na opozici

17.06.2008
čtk

České předsednictví po odmítnutí lisabonské smlouvy v Irsku nebudou omezovat instituciální změny a bude plnohodnotné, což bude klást mnohem větší nároky nejen na koalici, ale i na opozici.

Uvedl to dnes premiér Mirek Topolánek (ODS) v tiskovém prohlášení, které ČTK zaslal úřad vlády. Podle premiéra bude předsednictví výzvou pro sjednocení názorů koalice a opozice na základní otázky zahraniční politiky České republiky. Vnitropolitické hry proto prý v této chvíli musí jít stranou.

Je naší společnou povinností zabránit tomu, aby se politická scéna a společnost štěpily v názoru na problémy, v nichž jde o naše národní zájmy, o budoucnost Evropské unie, či o bezpečnost. Vyzývám proto předsedu ČSSD Jiřího Paroubka k seriózní diskuzi o zahraničních prioritách, které překračují jedno funkční období, uvedl Topolánek v prohlášení.

Premiér také připomněl, že lisabonská smlouva nyní nemůže vstoupit v platnost, a to bez ohledu na to, zda bude ratifikační proces nadále pokračovat, či nikoli. Schválit by ji totiž musely všechny státy EU, tedy i Irsko. Po pátečním zamítnutí dokumentu v irském referendu navíc Topolánek v pondělí oznámil, že český ratifikační proces považuje za přerušený kvůli čekání na posouzení Ústavním soudem.

Dokument již ratifikovalo 18 zemí, o tom, zda a jak proces bude pokračovat, budou jednat lídři unie ve čtvrtek a v pátek na summitu EU. Topolánek uvedl, že pojede hledat jakákoli, i přechodná opatření, která nevyvolají krizi. Jeho ODS se k dokumentu staví skepticky.

Širší vedení Strany zelených se již v sobotu usneslo na tom, že i po irském ne je třeba pokračovat v ratifikaci lisabonské smlouvy, a neodepisují ji ani lidovci. Jejich předsednictvo chce o budoucnosti smlouvy jednat v koalici i s ČSSD. Také socialisté prosazují pokračování ratifikace a jednání s ostatními stranami se podle sociálnědemokratického místopředsedy dolní komory Lubomíra Zaorálka i šéfa zahraničního výboru Jana Hamáčka z ČSSD nebrání.

Česká republika se ujme předsednictví na půl roku v lednu 2009. Irské ne lisabonské smlouvě by české přípravy na toto období nemělo příliš zkomplikovat, vláda totiž předem počítala i s možností, že smlouva do konce roku nevstoupí v platnost a připravovala se i na tuto variantu.

K uzavření smíru během českého předsednictví vyzval premiér ostatní strany už na začátku tohoto roku. Podle jeho představy měla jednání o případné dohodě o míru zbraní skončit do léta, podepsat ji měly všechny strany zastoupené v obou komorách parlamentu. Zatím k tomu ale nedošlo a napětí na politické scéně se spíše zvětšuje. Na začátku června premiér kvůli rebelům v koaličních stranách dokonce připustil předčasný konec své vlády, který by uvítal zejména Paroubek. V takovém případě by během předsednictví nejspíš musela vládnout menšinová vláda a předčasné volby by se pak zřejmě konaly až po jeho skončení. Jakoukoli možnost spolupráce své strany s ODS Paroubek již dříve vyloučil.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek