Sarkozy to měl v Praze těžké, soudí francouzský tisk

17.06.2008
čtk

Nicolas Sarkozy narazil na český euroskepticismus, píše dnes francouzský deník Les Echos k pondělnímu jednání francouzského prezidenta v Praze, věnovanému hlavně možným východiskům ze situace vzniklé irským odmítnutím lisabonské smlouvy o Evropské unii.

Tento i další deníky konstatují, že Sarkozy, který byl iniciátorem smlouvy a chce ji zachránit, měl v Praze obtížný úkol.

Les Echos píše, že Sarkozymu se v Praze nedostalo příliš mnoho sluchu. Předseda české vlády Mirek Topolánek mu nedal žádnou záruku, že ratifikace smlouvy bude pokračovat, a Sarkozyho návrhy zdvořile, ale otevřeně odmítl. Zdá se, že pro Prahu je urgentní čekat, napsal deník.

Libération uvádí, že strategie, která byla o víkendu stanovena v Paříži, spočívá v tom, nenechat eurospektikům ani čas ani prostor na to, aby se zorganizovali. Sarkozy měl ale podle něho v Praze možnost vidět, jak reálné je riziko, že lisabonskou smlouvu neratifikuje druhá země a zasadí jí tak smrtelnou ránu. Pro toho, kdo si dělá nárok na otcovství smlouvy a má za dva týdny převzít dočasné předsednictví v unii, je to scénář jako ze zlého snu.

Sarkozy je ale podle listu přesvědčen, že v Praze získal bod, když připomněl, že bez lisabonské smlouvy je nemožné unii dál rozšířit. Praha přitom podporuje otevření se unie vůči Balkánu a je jedním z nejhorlivějších stoupenců přijetí Chorvatska.

Téže Sarkozyho připomínky si všímá také Le Figaro. Řečeno jasně: nebudou-li země střední Evropy usilovat o záchranu smlouvy, nebudou moci v rámci smlouvy z Nice volat po novém rozšíření unie, napsal deník a citoval údajná Sarkozyho slova na recepci na francouzském velvyslanectví před odletem: Podařilo se mi je zastavit.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek