To chce čas, říkají k nové krizi v EU Francie a Německo

17.06.2008
čtk

Ministři zahraničí Francie a Německa Bernard Kouchner a Frank-Walter Steinmeier dali dnes v Paříži najevo, že řešení nové krize v Evropské unii po irském odmítnutí lisabonské smlouvy není na obzoru.

Steinmeier dodal, že tak krátce po irském hlasování by ani nebylo seriózní s nějakým přicházet. Nejprve musíme rozebrat důvody Irů, prohlásil. Řešení teď nemáme, je potřeba čas, řekl Kouchner.

Oba ministři se v Paříži spolu se svým polským kolegou Radoslawem Sikorským zúčastnili schůzky takzvaného výmarského trojúhelníku, což je konzultační mechanismus vytvořený jejich zeměmi v roce 1991. V posledních letech trojúhelník skomíral, ale ministři dnes řekli, že se dohodli na oživení jeho činnosti. Ministři zdůraznili, že jakékoli řešení nové krize v EU musí být přijato v součinnosti s Irskem.

Také český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra dnes v Praze vyjádřil názor, že by nebylo produktivní, kdyby se evropští lídři snažili kvůli ratifikaci lisabonské smlouvy na kohokoliv jakkoliv tlačit. Za klíčové považuje hlasování o smlouvě v britské Sněmovně lordů, které by se mělo konat ve středu. Očekávané schválení smlouvy v horní komoře britského parlamentu by podle něj znamenalo, že lisabonská smlouva nebude ve stejné situaci jako někdejší euroústava po krachu ve francouzském a nizozemském referendu v roce 2005.

Irsko jako jediná země rozhodovalo o ratifikaci lisabonské smlouvy o fungování rozšířené EU v referendu, další členové unie volili parlamentní cestu. Ratifikace ještě neprošla parlamenty osmi zemí, mezi nimiž je i Česká republika. Francie má jakožto příští předsednická země unie obavy, že případné české ne smlouvě by tento dokument definitivně pohřbilo.

Ke vstupu smlouvy v platnost je nutný souhlas všech členů EU. Jednou z uvažovaných možností řešení nynější situace je předložit smlouvu po úpravách Irům k referendu znovu. Francie se předsednictví ujme 1. července, 1. ledna příštího roku ho po ní převezme právě Česko.

Francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Jean-Pierre Jouyet dnes při výkladu priorit francouzského předsednictví v Senátu řekl, že nový kontext Francii nutí, aby ke svému předsednictví přistupovala skromně a rigorózně. Nejlepší způsob, jak reagovat na irský projev znepokojení z chodu unie, je podle něho dělat v Evropě víc politiky a víc společné politiky.

Jisté je, že se nepustíme do redigování nějaké nové smlouvy. To nechce žádný člen, prohlásil Jouyet.

Také jednání Evropského parlamentu ve Štrasburku dnes kvůli výsledkům irského referenda provázely slovní potyčky. Zatímco se odpůrci smlouvy zaměřené na reformu unijních institucí dožadovali speciální rezoluce EP, zastánci dokumentu naopak dávali najevo rozčarování z hlasování irských voličů. Odpůrci pak projevovali značnou nespokojenost, že se jim požadavek na rezoluci nepodařilo prosadit.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek