Rusko nebude vyžadovat víza od Rusů z Lotyšska a Estonska

18.06.2008
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes zrušil vízové kontroly pro někdejší sovětské občany z Lotyšska a Estonska, kteří nemají občanství těchto dvou baltských států.

Výnos ruského prezidenta je podle agentur potvrzením vzrůstajícího napětí mezi Moskvou a pobaltskými republikami kvůli rusky mluvícím menšinám v obou zemích. Mnozí tamní Rusové občanství odmítli, anebo ho nedostali, protože nebyli s to složit nové jazykové zkoušky.

Moskva opakovaně odmítá kritiku Evropské unie kvůli porušování lidských práv i s poukazem na to, jak se údajně zachází s rusky hovořícími občany v baltských státech. Ti jsou podle jejího tvrzení kvůli mateřskému jazyku vystaveni diskriminaci.

Podle výnosu bývalí sovětští občané, kteří pobývají v Lotyšku nebo Estonsku, mohou do Ruska cestovat bez víza. Podmínkou je to, že vlastní pas, který je vydáván lidem, kteří nejsou lotyšskými občany. Cestovní dokumenty pro cizí rezidenty mají i Rusové v Estonsku. Oba typy dokumentů byly vydány pro množství rusky mluvících obyvatel v obou baltských státech, kteří nemají občanství těchto zemí.

Součástí ruské oficiální politiky je snaha přilákat do mateřské země co nejvíce etnických Rusů, kteří žijí ve všech zemích bývalého Sovětského svazu. Rusko chce tímto způsobem čelit trvalému poklesu populace.
čtk, oez

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek