Ratifikace Lisabonské smlouvy pokračuje, Česko má výjimku

Ratifikace Lisabonské smlouvy, kterou minulý týden v referendu odmítli irští občané, bude pokračovat. Česká delegace si do závěrů schůzky prosadila výjimku. V České republice bude ratifikační proces pozastaven do rozhodnutí ústavního soudu.

Původní návrh závěrečného znění rezoluce Evropské rady (summit EU) v textu konstatoval, že Lisabonskou smlouvu již ratifikovalo devatenáct členských států a ratifikace v dalších zemích dále pokračuje.

V České republice se však ratifikace zastavila kvůli posouzení smlouvy Ústavním soudem, který má rozhodnout, zda je slučitelná s českým právním řádem.

Kompromisní znění, které bere připomínky Prahy na vědomí, vzniklo během jednání premiéra Mirka Topolánka během ranních schůzek s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym či slovinským premiérem Janezem Janšou, jehož země nyní EU předsedá.

Šéfové členských zemí také souhlasili s návrhem Dublinu, aby se situací po irském ne zabýval další řádný summit EU v polovině října.

Schwarzenberg: Vláda nemůže nařizovat Ústavnímu soudu
Myslím si, že by pro nás bylo dobré, abychom (smlouvu) ratifikovali do 1. ledna 2009, protože začíná naše předsednictví EU, poznamenal v Bruselu šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Vláda ale nikdy nemůže nařídit soudu, kdy má rozhodovat, dodal ministr zahraničí.

Důvodem snahy o rychlé řešení po odmítnutí Lisabonské smlouvy Irskem jsou mimo jiné volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční v červnu 2009. Lisabonská smlouva totiž mění počet europoslanců. Smlouva také stanovovala mechanismus, jak snížit počet členů Evropské komise.

Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho se EU nebude moci rozšiřovat, dokud se problém s irským ne nevyřeší.

Sdílet tento příspěvek