Lobbisté se ode dneška mohou zapsat do registru EK

23.06.2008
čtk

Zástupci zájmových skupin, kteří se snaží ovlivňovat dění v evropské politice, se ode dneška mohou zapsat v registru Evropské komise.

Lobbisté se však zapisovat nemusí, zda to udělají, je čistě na jejich rozhodnutí. Evropská komise si od registru slibuje zvýšení transparentnosti mezi ní a lobbistickými skupinami.

Organizace, které se do rejstříku chtějí zapsat, musejí uvést, kdo jsou, o co usilují a o jaké oblasti politiky se zajímají. Také musejí uvést údaje vypovídající o tom, kolik peněz za možnost ovlivňovat dění v politice vynaloží. Specializované lobbistické firmy musejí uvést jména svých klientů. Aby se zápis do registru uskutečnil, budou lobbisté muset podepsat etický kodex, kterými se při svém jednání s Evropskou komisí budou řídit.

Místopředseda Evropské komise Siim Kallas tvrdí, že renomé rejstříku neuškodí to, že se do něho lobbisté nemusejí zapisovat povinně. Podle něho vznikl po vzájemné shodě za zájmovými skupinami, že je taková věc potřebná. Kallas si myslí, že je v zájmu profese lobbistů se zaregistrovat, protože pokud na seznamu nebudou, mohou se objevovat otázky, proč to tak neučinili.

Odhaduje se, že ovlivňovat politiku se v Bruselu snaží asi 15.000 lobbistů.

Evropská komise chce po roce vyhodnotit, jak se systém osvědčil, kolik lobbistů se do něho zapsalo. Kallas nicméně odmítl přiblížit, co by dělala, kdyby ho zájmové skupiny ignorovaly.

V současnosti pro registraci zájmových skupin u jednotlivých evropských institucí existují různá pravidla. Zatímco Evropský parlament vydává lobbistům visačky přesně na jejich jméno, díky nimž se dostanou do parlamentních budov, Evropskou komisi zajímá to, pro jakou organizaci lobbista pracuje a jeho případné prohřešky chce řešit přímo s jeho nadřízenými. Komise si nicméně přeje, aby pro zájmové skupiny působící u všech evropských institucí fungovala jednotná pravidla, bude o tom ale teprve muset hledat společnou řeč s Evropským parlamentem a Radou Evropské unie.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek