Topolánek přijme palestinského premiéra

24.06.2008
čtk

Českou republiku navštíví ve čtvrtek předseda palestinské vlády Salám Fajad. Palestinský premiér tak v Česku bude poprvé v historii.

Fajada čeká například setkání s předsedou vlády Mirkem Topolánkem, informovaly dnes ČTK česká diplomacie a úřad vlády. Podle Senátu Fajad navštíví rovněž šéfa horní parlamentní komory Přemysla Sobotku.

Návštěva premiéra palestinské autonomie je podle ministerstva zahraničí výrazem českého zájmu o mírový proces na Blízkém východě. Naváže také na dnešní konferenci v Berlíně, která se zaměřuje na posílení civilní bezpečnosti a justice na palestinských územích. Zástupci z více než 40 zemí Palestincům zřejmě přislíbí pomoc v úhrnné výši 118 milionů eur (přes 2,8 miliardy korun).

Úřad české vlády v březnu uvedl, že Česko má zájem hrát aktivnější roli při řešení blízkovýchodního konfliktu a chce využít svého postavení země respektované oběma stranami konfliktu. Podle nedávného vyjádření vicepremiéra Alexandra Vondry Praha podporuje řešení, kterým je vznik dvou států – Palestiny a Izraele. Česká vláda bude od ledna 2009 předsedat na půl roku Evropské unii, problematika regionu tak bude patřit k tématům, na která se zaměří.

Topolánek v březnu zdůraznil, že Česko má zájem na posilování role palestinského státu. Česko podporuje vytvoření tamní silné administrativy, státních institucí, policie, soudů a navázání obchodních vztahů. Jediným způsobem, jak eliminovat extremistické skupiny, je zvyšování životní úrovně obyvatel a potírání chudoby, zmínil tehdy premiér.

Česko na západním břehu Jordánu například realizuje projekty elektrifikace a školí palestinské policisty. Mezi další možnosti patří pomoc se zavlažováním a školení palestinských soudců.

ČR uznává Palestinu jako stát ve stadiu zrodu, přičemž navzájem se uznávají jako subjekty mezinárodního práva. Česká republika otevřela v palestinské samosprávě svůj styčný úřad v roce 2000 v Ramalláhu na západním břehu Jordánu jako první stát z bývalého sovětského bloku. Blízkovýchodní oblast a úsilí o mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu patří mezi dlouhodobé priority české zahraniční politiky.

Návštěva Česka bude pro palestinského politika premiérou. Bývalé Československo nicméně desetkrát navštívil zesnulý palestinský vůdce Jásir Arafat. Poprvé v roce 1975 a naposledy v dubnu 1990, kdy ho přijal tehdejší prezident Václav Havel.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek