Úřady v celé EU budou muset nakupovat jen „zelená auta“

25.06.2008
čtk

Úřady napříč Evropskou unií možná nebudou muset od roku 2010 při rozšiřování svého vozového parku zvažovat jen cenu auta, ale i jeho dopad na životní prostředí.

Má jít především o spotřebu paliva či objem vypuštěných emisí CO2. Vyplývá to z návrhu Evropské komise, který dnes schválil jeden z výborů Evropského parlamentu.

Komise sice původně navrhovala, aby tato povinnost začala platit až o dva roky později, ale poslanci navrhují již rok 2010.

Úřady by se měly těmito pravidly řídit v případě nákupu nových vozů, ojetých se návrh netýká. Nová norma by se také neměla týkat nákupu hasičských vozidel či sanitek, u nichž se mají úřady nadále rozhodovat podle svého uvážení.

Otázkou zůstává, jak se k návrhu postaví členské státy EU, které podobnému zpřísňování pravidel v podání Evropského parlamentu zpravidla nejsou příliš nakloněny. Evropská komise se navíc v minulosti pokoušela prosadit již jeden podobný návrh, tehdy však neuspěla – zamítl jej stejný výbor, který dnes podobnou normu schválil.

Úřady ročně v celé unii nakoupí zhruba 110.000 osobních vozidel, 110.000 dodávek, 35.000 nákladních vozidel a zhruba 17.000 autobusů.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek